Hıdrellez Bahar Bayramı

Hıdrellez Bahar Bayramı -Yalova Kültür ve Turizm Müdürü Ulusoy: -"Hıdrellez Bahar Bayramı, Türk İslam coğrafyasında bilinen en eski mevsimlik bayramlardan biridir"


YALOVA (A.A) - Yalova Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, Hıdrellez Bahar Bayramının, Türk İslam coğrafyasında bilinen en eski mevsimlik bayramlardan biri olduğunu bildirdi.
     Ulusoy, 6 Mayısta kutlanacak Hıdrellez Bahar Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, bayramın, insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlandığını, farklı zamanlarda farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamanın mümkün olduğunu belirtti.
     Baharın gelişi ve doğanın canlanması insanlar tarafından bayramlarla kutlanması gereken bir durum olarak algılandığını ifade eden Ulusoy, şunları kaydetti:
     "Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında bugüne kadar çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu, bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Oysaki Hıdrellez Bayramını ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızırın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Mevsimlik bayramlarımızdan biri olan Hıdrellez, ülkemizde etkin bir biçimde kutlanmaktadır. Hıdrellez Bahar Bayramı, Türk İslam coğrafyasında bilinen en eski mevsimlik bayramlardan biridir."
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Hıdrellez Bahar Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER