132 yıldır konuşulan Ovit Tünelinde sona

132 yıldır konuşulan Ovit Tünelinde sona doğru -AK Parti Rize milletvekili Karal: Yıllardır hayal ettiğimiz projenin temeli 13 Mayısta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak


RİZE (A.A) - AK Parti Rize milletvekili Hasan Karal, Rize-Erzurum Karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağında yapılacak Ovit Tünelinin temelinin 13 Mayısta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacağını belirtti.
     Karal, sivil toplum örgütü yöneticileriyle Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlediği toplantıda, Rizede 132 yıldır Ovit geçidinin konuşulduğunu belirterek, Yıllardır hayal ettiğimiz projenin temeli 13 Mayısta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak. Başbakanımız bu projeye çok değer veriyor dedi.
     Ovit Tüneli projesinin çok büyük bir yatırım olduğunu ve sosyal anlamda da çok büyük önem taşıdığını ifade eden Karal, Ovit Tüneli Rizenin ve Türkiyenin en büyük projesi, hatta dünyanın da en büyük projelerinden biri olacaktır. Yılladır konuşulup bir türlü gerçekleştirilemeyen Ovit Tüneli hayali gerçeğe dönüşecektir. Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Orta Doğu ve Kafkaslara açılacak diye konuştu.
     Tünelin, 2015 yılı sonu itibariyle tamamlanmasının planladığını vurgulayan Karal, böylece Rize-Erzurum karayolu 12 ay boyunca açık kalabileceğini kaydetti.
    
     -Ovit Tüneli Projesi-
    
     Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı kayıtlarında, 1880 yılı Osmanlı Devletinin kalkınma planında Rize-Erzurum karayolu ve tüneli projesinin zamanın Bayındırlık Bakanı Hasan Fehmi Paşa tarafından ortaya atıldığı belirtiliyor. Kalkınma planlarında yer verilen proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçiriliyor. Kazma ve küreklerle yol yapımının başladığı Ovit geçidinde çalışmalara yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı ifade ediliyor.
     Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rizenin İkizdere İlçesi 2640 rakımlı Ovit Dağında yapımı planlanan tünel 14 bin 700 metre uzunluğu Türkiyenin en uzun, dünyanın ise en uzun tünellerinden biri olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilecek tünel projesinin 600 milyon liraya mal olması planlanıyor. 2015 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tünel ile 250 kilometre Rize-Erzurum Karayolu 200 kilometreye düşecek.
     (MS-MK)
<< Önceki Haber 132 yıldır konuşulan Ovit Tünelinde sona Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER