14 Kasım Dünya KOAH Günü

14 Kasım Dünya KOAH Günü -Göğüs Hastalıları Uzmanı Dr. Atmaca, konferans verdi


AMASYA (A.A) - Göğüs hastalıları uzmanı Dr. Hülya Atmaca, 14 Kasım Dünya KOAH Günü ile ilgili konferans verdi.
     Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan konferansa çok sayıda vatandaş katıldı.
     Atmaca, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), akciğerin kronik ilerleyici bir hastalığı olduğunu, hava yolları, ağız ve burundan başlayıp, nefes borusu ile devam ettiğini belirtti.
     KOAHın en büyük nedeninin tütün ve tütün ürünleri olduğuna işaret eden Atmaca, şunları kaydetti:
     Kişi sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalması KOAH gelişimine neden olabilir. Tütün mamullerinin dışında, organik yakıtların dumanının solunması, odun, kömür veya tezeğin kapalı ortamlarda ısınma ya da yemek pişirme amacıyla kullanılması, ya da meslek nedeniyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak da KOAHdan sorumlu olabilir. Dünyada ve Türkiyede her 10 kişiden ikisi KOAHlıdır. Ancak KOAHlıların onda biri hastalığının farkındadır. KOAH tüm dünyada 4. ölüm nedenidir. Önümüzdeki yıllarda hastalığın daha da yaygınlaşması beklenmektedir.
     Atmaca, kişilerin nefes alıp vermeleri kötüleştiğinde, hemen doktora başvurmaları gerektiğini ifade ederek, Evin havasını temiz tutun. Nefes alıp vermenizi zorlaştıran duman gibi etmenlerden uzak durun. Vücudunuzu dinç tutun, yürüyün ve düzenli egzersiz yapın önerilerinde bulundu.
    
     Muhabir: Cihan Okur
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya KOAH Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER