Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Ceylanpınarda -Bakan Çelik: Biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz, güçlü bir devletiz, biz kimseye rastgele bir meydan okumak için burada değiliz, halkımızın, Ceylanpınarlının güvenliğini kor


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz, güçlü bir devletiz, biz kimseye rastgele bir meydan okumak için burada değiliz, halkımızın, Ceylanpınarlının güvenliğini korumak boynumuzun borcudur dedi.
     Bakan Çelik, Suriyedeki çatışmalardan etkilenen Ceylanpınardaki temasları kapsamında, Hükümet konağında Vali Celalettin Güvenç, Kaymakam İbrahim Çenet ve diğer yetkililerle yaptığı toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.
     Suriyede yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bakan Çelik, Ceylanpınar halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.
     Son 5-6 günden bu yana komşu ülkede yaşanan yangın olayları, komşuda yaşanan savaş, iç savaş, kendi milletine acımasız bir şekilde saldıran, bombalayan sözde bir devlet adamı, bir devlet başkanının neler yaptığını biz de Türkiyeden, Ceylanpınardan izliyoruz diyen Faruk Çelik, Esed yönetiminin acımasız bir şekilde vatandaşını aylardır katlettiğini ifade etti.
     Bakan Çelik, şunları söyledi:
     Kara kuvvetleriyle artık yapamaz noktaya geldiği saldırılarını, hava kuvvetleri vasıtasıyla yapıyor. Bir ülke uçağını, tankını, topunu ülkesini dışarıya karşı korumak için alır ama ne acıdır ki kendi iktidarlarını sürdürmek amacıyla kendi insanını, dolayısıyla bizim de... hepimizin komşularını acımasız bir şekilde katletmeye devam ediyorlar. Tabi ki bir boyutuyla kendi ülkesindeki sorunlar kendisini ilgilendirebilir diyebiliriz ama insanlık adına baktığımız zaman burada Ceylanpınar, karşı tarafta Rasulayn... Geçenlerde Akçakale ve karşısında yine komşularının yaşadığı Suriyenin bir ilçesi, beldesi. Şimdi Suruç, yine karşısında komşuların, dostların yıllardır birlikte yaşadığı bir başka yerleşim birimi ve acımasız olaylar devam ediyor. İnşallah yaşanan olumsuzluklar bir an evvel son bulur.
    
     -Gelişmeleri takip ediyoruz
    
     Bakan Çelik, bir süreden beri yurt dışında olduğunu ve bölgeye bu nedenle gecikmeli olarak geldiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da gelişmeleri takip ettiğini söyledi.
     Başbakanımız milimetrik olarak, hükümetimiz ve devletimizin bütün yetkilileriyle burada olup bitenleri izliyoruz diyen Çelik, şu an dahil, olup bitenlerin teknik imkanlarla takip edildiğini dile getirdi.
     Suriye savaş uçaklarının Rasulayn bölgesindeki bombardımanını da değerlendiren Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Öncelikle şunu ifade edeyim, burada iki ülke arasında anlaşma var. 5 kilometreden daha yakın bir mesafede eğer böyle bir saldırı yapacaksınız kendi topraklarınızda bunu Türkiyeye haber verme zorunluluğu var, yapılan anlaşma böyle. Ama 4-5 gün içerisinde gördük ki aldığımız bilgiler çerçevesinde ve az önce bu değerli arkadaşlarımızın gösterdiği şarapnel parçaları, Ceylanpınarda ciddi şekilde vatandaşlarımızın endişeli ve sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu görüyoruz.
     Her atılan bombanın camları çerçeveleri aşağıya indirdiğini, hükümet binasına girdiğimizde az önce müftülük binamıza da atılan bu şarapnel parçalarının isabet ettiğini bizzat gördük. Tabi ki bu süreç sıkıntılı bir süreçtir ve burada bu şartlarda yaşıyor olmanızı anlıyoruz ve biliyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz, güçlü bir devletiz, biz kimseye rastgele bir meydan okumak için burada değiliz, halkımızın, Ceylanpınarlının güvenliğini korumak boynumuzun borcudur. Onun için herkes rahat olsun, birilerinin acımasızca tetiğe bastığı bir ortamda bilin ki güvenlik güçlerimizin de eli tetiktedir. Yani burada bir uçağın indirilmesinde hissi olarak davranabilirsiniz, arzu edebilirsiniz. Bir uçağın değil onlarca uçağın indirilmesi Türkiye için mesele değildir ama Türkiye uluslar arası hukuk çerçevesinde ve hukuk çerçevesinde kalmak durumundadır. Bunu bilmenizi istiyorum.
    
     -Sınır ihlali iddiası
    
     Bakan Faruk Çelik, konuşmasında Suriye savaş uçaklarının sınır ihlali yaptığı yönündeki iddiaları da değerlendirdi.
     Sınır ihlali olması halinde olabileceklerin çok iyi bilindiğini vurgulayan Çelik, Sınır ihlali kesinlikle mukabelesini en zengin şekilde görecektir. Bunu bilmenizi istiyorum ama yapılan anlaşma çerçevesinde 5 kilometrelik mesafede bilgilendirilmeden yapılacak müdahaleleri engelleme konusunda da dün akşam itibarıyla yine ikinci nota verilmiş bulunmaktadır. İkinci nota verilmiştir, denmiştir ki anlaşmalara uyun Ceylanpınarı, Türkiyeyi rahatsız edecek olan müdahalelerden sakının notası verilmiştir. Bunun çerçevesinde karşı tarafın alacağı tutuma göre tabi ki Türkiye de tutumunu belirleyecektir, bunu bilmenizi istiyorum diye konuştu.
     Türk Silahlı Kuvvetlerine ait unsurlar ise uçuşlarını hukuk çerçevesinde yapması gereken yerde yapıyor ifadelerini kullanan Çelik, söz konusu uçuşların Viranşehir ve çevresinde gerçekleştirildiğini ayrıca radarlarla bütün gelişmelerin izlendiğini kaydetti.
     Bakan Çelik, son günlerde Rasulayn bölgesinde yaşanan çatışmalardan kaçan 5 bin kişinin sınırı geçerek Türkiyeye geldiğini ifade etti.
     Bakan Çelikin konuşması sırasında Suriye tarafından iki kez silah sesi duyuldu. Konuşmanın ardından kendisine şarapnel parçası veren vatandaşla bir süre sohbet eden Çelik, şarapneli Bakanlar Kuruluna götüreceğini söyledi.
     Daha sonra elindeki şarapnel parçasını basın mensuplarına gösteren Faruk Çelik, Bunlar bir komşusunun kendi iç sorunu olabilir ama komşusuna bunları gönderme hakkı yoktur. Kesinlikle bunu söyleyeyim. Bunlar belgelerle delillendiriliyor. Arkadaşlarımız görüntülü bir şekilde bunları almış, bulunmaktadır. En ufak bir şüpheniz olmasın, hesabı sorulmadık bir şey kalmaz, onu bilin şeklinde konuştu.
     Bakan Faruk Çelik, bir gazetecinin sınır hattının boşaltılmasının söz konusu olup olmadığı yönündeki sorusunu ise Öyle bir şey söz konusu değil. Dün Suruça bağlı Mürşitpınar köyünde yaşananlar yanlış anlaşılmadan ibarettir dedi.
     Bakan Çelik, ilçedeki temasları kapsamında Cumhuriyet Caddesinde faaliyet gösteren esnafı da ziyaret etti.
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelike temasları sırasında AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Seyit Eyyüpoğlu, Abdülkerim Gök, Halil Özcan, Mehmet Akyürek ile İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun ve Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu da eşlik etti.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER