17 Mayıs hipertansiyon günü

17 Mayıs hipertansiyon günü -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dedecan: -"Ülkemizde 18 yaş üstü her 3 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır"


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, ülkede her 3 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu bildirdi.
     Dedecan, 17 Mayıs hipertansiyon günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkede de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     "Hipertansiyon kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya, kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda geri dönüşsüz hasarlara yol açmaktadır. Hipertansiyon tüm dünyada 7,5 milyon ölüme yol açtığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde her 3 kişiden biri daha önce hiç tansiyonunu ölçtürmemiş olup, her 3 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır.".
     Dedecan, hipertansiyondan korunmak için şunları tavsiye etti:
     "Fazla kilolardan kaçının. Fazla kilo hipertansiyon ve kronik hastalık risklerini artırır. Dengeli ve sağlıklı beslenin. Tuzdan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. En sık rastlanan ikincil hipertansiyon nedeninin fazla tuz tüketimi olduğunu unutmayın. Yeterli miktarda su için. Stres ile başa çıkmayı öğrenin. Fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin. Düzenli yapılan egzersiz vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar. Stresi denetlemeye yardımcı olur. Böylece tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlar.·Sigara içmeyin. Sigara yüksek tansiyona sebep olduğu gibi, kalp ve damarlarınıza yeteri kadar oksijen gitmesini azaltarak kalp krizi geçirme riskinizi iki katına çıkarır. Alkol tüketiminden kaçınınız. Tansiyonunuz yüksekse ilaçlarınızı düzenli almayı unutmayınız. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uyunuz."
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 17 Mayıs hipertansiyon günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER