17 Nisan Dünya Hemofili Günü

17 Nisan Dünya Hemofili Günü -Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ekici: -"Hemofili hastaları, bir hekim muayenesine gittiklerinde ve sünnet, enjeksiyon, diş çekimi, tırnak çekimi gibi küçük müdahaleler öncesinde mutla


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, hemofili hastalarının, bir hekim muayenesine gittiklerinde ve sünnet, enjeksiyon, diş çekimi, tırnak çekimi gibi küçük müdahaleler öncesinde mutlaka hekimlerini bilgilendirmesi gerektiğini bildirdi.
     Ekici, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hemofilinin, vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıktığı bilgisini verdi.
     Bir hemofili hastasında vücut içi veya vücut dışı ciddi bir travma meydana gelirse ona genellikle pıhtılaşmanın sağlanması için tıbbi müdahale gerektiğine dikkati çeken Ekici, şunları kaydetti:
     "Hemofili hastalarının kanamaları, normal bir insandan daha hızlı olmaz fakat kan kaybının süresi uzundur. Hastalığın iki türü var. Hemofili A her 5 bin erkekten birinde, hemofili B ise her 25 bin erkekte bir görülür. Hemofili hastaları, bir hekim muayenesine gittiklerinde ve sünnet, enjeksiyon, diş çekimi, tırnak çekimi gibi küçük müdahaleler öncesinde mutlaka hekimlerini bilgilendirmelidir. Sadece bu yüzden komaya giren birçok hasta vardır. Hemofili hastalığının tanısı genellikle 1-2 yaşlarında konulur. Yürümeye ve koşmaya başlayan bebeğin, travmalar sonrası, derisinde morluklar ve diz, dirsek veya ayak bileği eklemlerinde ağrılı şişlikler (eklem içi kanamaları) olur. Hafif travmalarda bile ciddi kanamalar olabilir. Onun dışında, kaslara veya organ boşluklarının içine en önemlisi beyin içine kanamalar olabilir. Eklem içi kanamalar tekrarlarsa ve iyi tedavi edilemezse eklemde kalıcı hasarlara yol açabilir. Basit diş çekimleri bile bu hastalarda durdurulamayan kanamalara yol açabilir. Bu nedenle çocuklarımızın genel durumunu iyi kontrol etmeli ve bu rahatsızlığın belirtileri konusunda dikkatli olmalıyız."
     Ekici, tedavisi mümkün olan bu hastalıkta kanamaların, eksik olan faktörün damar yolundan uygulanmasıyla durdurulabileceğini duyurdu.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 17 Nisan Dünya Hemofili Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER