2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Otizm erken ve uygun müdahale yapılması halinde aşılabilecek rahatsızlıktır


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, otizmin erken ve uygun müdahale yapılması halinde aşılabilecek rahatsızlık olduğunu bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2 Nisanın Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılından itibaren dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildiğini belirtti.
     Otizmin, yaşamın erken dönemlerinde kendini gösteren ve yaşam boyu devam eden rahatsızlık olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Otizm, sosyal ilişkilerde, iletişim kurmada, davranış kalıpları oluşturmada ve bilişsel gelişmede gecikmeler ve sapmalarla izlenen bozukluk olarak kabul edilmektedir. Doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini göstermektedir. Sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir nörolojik bozukluktur. Yeni doğan her 110 çocuktan birinin otizmli olma riskini taşıdığı günümüzde, ailelerle ve sosyal çevreleriyle birlikte pek çok kişi ekonomik ve sosyal açıdan olumsuz olarak etkilenmektedir.
     Hamzaoğlu, otizmin erken ve uygun müdahale yapılması halinde aşılabilecek bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Otizmli çocukların 5-6 yaş öncesi dönemde en az iki yıl süreyle haftada en az 20 saat tercihen 30-40 saat eğitim alması gerekmektedir. Uygulanan programlar ile çocukların eğitimlerinin geri kalanını yaşıtları ile aynı eğitim ortamlarında sürdürmeleri mümkün olabilmektedir. Türkiyede de diğer ülkelerde olduğu gibi kaynaştırma eğitimi, yani yetersizliği olan çocuklarla akranlarının bir arada eğitim alması sistemi kabul edilmiştir ve yasal olarak düzenlenmiştir.
     Çocuğunda otizm spektrum bozukluğu olan ailelerin kendilerini ve çocuklarını eve hapsetmemeleri gerektiğine dikkati çeken Hamzaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
     Aile olarak hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmeyin, başınıza gelecek en kötü şey bu değildir. Bunu bilerek çocuklarınızdan ilgi ve sevginizi esirgemeyin. Onlarla birlikte sosyal ortamlarda birlikte olmaktan çekinmeyin ve çocuklarınızın toplumun en değerli varlıkları olduğunu unutmayın.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER