2012 yılının ağaçlandırma rekoru Afyonkarahisarda

2012 yılının ağaçlandırma rekoru Afyonkarahisarda -Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sarıkaya: Türkiyede kişi başına en yüksek fidan, Afyonkarahisarda dikildi


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, Afyonkarahisarda Türkiyede geçen yıl kişi başına en yüksek fidanın, Afyonkarahisarda dikildiğini söyledi.
     Sarıkaya, Afyonkarahisar Orman İşletmesinde düzenlediği basın toplantısında, ilde orman varlığını artırmaya yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, orman alanı miktarını 317 bin hektara ulaştırdıklarını bildirdi.
     Geçen yıl 2 bin 590 hektar ağaçlandırma, 2 bin 969 hektar toprak muhafaza, 11 bin 794 hektar rehabilitasyon çalışması yaptıklarını dile getiren Sarıkaya, şöyle konuştu:
     2012 yılında 14 milyon 302 bin fidanı toprakla buluşturduk. Her Afyonkarahisarlı için 20 fidan diktik. Türkiyede kişi başına en yüksek fidan, Afyonkarahisarda dikildi. 86 şehitlik ormanı ve 41 mesire alanı oluşturduk. 20 ilde uygulanan Alım Garantili Fidan Üretimi projesinde başı yine Afyonkarahisar çekti. 661 aileye, ürettikleri fidanlar için toplam 8 milyon lira verildi.
     Sarıkaya, mesleklerinin en güzel yanının çocuklarla fidan dikmek olduğunu anlatarak, 35 okul bahçesine toplam 17 bin fidan diktiklerini kaydetti.
    
     -22 ceviz ve badem ormanının geliri köylülere kalacak-
    
     Sarıkaya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun, ceviz ve badem ormanlarına önem verdiğini hatırlatarak, bu kapsamda gelirine orman köylülerinin sahip olacağı 22 ceviz ve badem ormanı oluşturduklarını söyledi.
     İlde ormanlık alanların yüzde 79unda kadastro çalışmalarının tamamlandığı ve 7 bin hektara yakın alanda 2-B uygulamasına gidilerek bu alanların Milli Emlak Müdürlüğüne devredildiği ifade eden Sarıkaya, şunları kaydetti:
     Orman köylüsü 202 aileye toplam 1,7 milyon lira kredi verilerek, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, besi sığırcılığı, mandacılık, arıcılık yapmalarına destek sağlandı. Madenler bakımından da çok zengin olan ormanlarda 2 bin 250 hektar alan için toplam 503 adet maden, taş ve kum ocağı, su yolu ve gölet izni verildi. Yer altı zenginliklerinin çıkarıldığı bu alanlardan terk edilenler de ağaçlandırılıyor.
     Sarıkaya, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde 106 yangın söndürme personeli, 8 gözetleme kulesi, 9 arazöz, 4 ilk müdahale aracı, iki su tankeri ve bir dozer bulunduğunu anlatarak, geçen yıl meydana gelen 15 orman yangınında toplam 30 hektar alanın zarar gördüğüne dikkati çekti.
     Bu yılın hedeflerine de değinen Sarıkaya, bin 100 hektarda ağaçlandırma, 3 bin 370 hektarda toprak muhafazası, bin hektarda rehabilitasyon yapılması, 4 milyon 500 bin fidan üretilmesi, 30 kilometre orman yolu açılması ve orman köylülerine 2 milyon lira kredi verilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör - Serdar Yılmaz / Sedat Gök
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 2012 yılının ağaçlandırma rekoru Afyonkarahisarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER