27. Abant Platformu

27. Abant Platformu -Abant Platformu Başkanı Köker: -Türkiyede 2004 yılından bu yana hukuk devleti ve demokratikleşme yolunda çok önemli reformlar yapıldı


BOLU (A.A) - Abant Platformu Başkanı Levent Köker, Türkiyede 2004 yılından bu yana hukuk devleti ve demokratikleşme yolunda çok önemli reformlar yapıldı dedi.
     Gazeteci ve Yazarlar Vakfının alt kuruluşu Abant Platformunca Abanttaki bir otelde düzenlenen 27. Abant Platformu, Türkiye üzerine farklı bakışlar başlığıyla toplandı.
     Toplantının açılışında konuşan Köker, toplantıda yabancı aydınların Türkiyede olup bitenleri yakından öğrenmelerinin amaçlandığını söyledi.
     Türkiyede yaşayan yabancıları anlamaya çalıştıklarını da ifade eden Köker, Türkiyeli olmayan, başka bir ülkede doğmuş, büyümüş, yaşamış ve kültürünü orada edinmiş ve uzun süredir Türkiyede yaşayan insanların, gözlemlerine dayanarak Türkiyeyi nasıl değerlendirdiklerini görmek istedik. Bu konuda eleştirel gözlemlere ihtiyacımızın olduğu noktadayız diye konuştu.
     Türkiyede 2004 yılından bu yana hukuk devleti ve demokratikleşme yolunda çok önemli reformlar yapıldı diyen Köker, İnsan haklarını ihlal konusunda da bazı sıkıntıların yaşandığına dikkati çekti.
     Platformunun çalışmalarını anlatan bir sunumun ardından Demokratikleşme, Türkiyenin Demokratik Dönüşümü başlıklı oturuma geçildi.
     Toplantıda konuşan Apoyevmatini gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasiliadis, cumhuriyetle demokrasi kavramının eş anlamlı olduğunu belirterek, Türkiyede önce cumhuriyeti kurduk sonra da demokrasiyi geçişi sağlamaya çalışıyoruz. Oysa cumhur kelimesi ile Yunan kökenli demos kelimesi ayı anlamı taşıyor. Cumhuriyeti kurunca demokrasiyi de beraberinde getirmek lazım. Cumhuriyette devrimler yukarıdan aşağıya yapılıyor. Demokrasi de aşağıdan yukarıya baskıyla yapılıyor dedi.
     Çocuklara serbest düşünme ve kendi kararlarını verme haklarını tanımaktan çekinildiğini vurgulayan Vasiliadis, şöyle konuştu:
     Liderler acaba toplumu demokratikleştirebilir mi- Bir sınıra kadar belki demokratikleştirebilir ama ayrı lider onu geri de götürebilir. Cumhuriyetin ya da demokrasinin her şeyden önce vatandaş cumhuriyeti olması gerekiyor. Anayasada bu böyle ifade edildiği halde korkarım ki fiiliyatta çoğu zaman bir soydaş cumhuriyeti ya da yoldaş cumhuriyeti gibi hareket ediyoruz. Kendi ülkemizdeki vatandaşların sorunları çoğu zaman başka ülkelerin soydaşların sorunlarından çok az ilgi görüyor.
    
     -Kürtaj tartışması-
    
     İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Richard Peres, demokraside halkın sesinin dinlenmesi gerektiğini, Türkiyede bunun çok zayıf olduğunu savundu.
     Bunun örneğinin kürtajın yasaklanması konusunda yaşandığını belirten Peares, Başbakanın kürtajla ilgili açıklamaları sonrasında Sağlık Bakanı bu ifadeyi yasamaya koydu. Mevzuatın parçası haline getirdi. Meclis hemen onayladı. Bu gerçekten çok tuhaf. Demokraside kesinlikle halkın sesi dinlenmeli. Erkeklerin ve kadınların görüşlerini almalı dedi.
     Kolombiya Büyükelçi Vekili Alicia Ouijano ise kürtaj konusunun şu anda Türkiyenin en sıcak tartışmaları arasında yer aldığını anımsatarak, Çok sıcak bir konu. Bu gibi tartışma anlarında bu ülkenin nasıl yönetildiği şeklinde insanların arasında sorular soruluyor ifadelerini kullandı.
     Abant Platformunun bu yılki toplantısında, değişik ülkelerden yaklaşık 120 aydın, akademisyen ve gazeteci, Türk meslektaşları ile buluşarak 5 ayrı oturumda Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar konusunda serbest müzakere yapacak.
     24 Haziranda sona erecek toplantıda, Demokratikleşme, Türkiyenin Demokratik Dönüşümü, Türkiyenin Dış Politikası ve Ortadoğu, Avrupa Birliği Yolunda Türkiye, Türkiyenin Ekonomik Gelişimi, Türk Medyasına Bakış başlıklarında oturumlar yapılacak.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz / Ömer Ürer / Atakan Çelik
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber 27. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER