3. Uluslararası Ekonomi Konferansı

3. Uluslararası Ekonomi Konferansı -Nobel ödüllü iktisatçı Stiglitz: -ABDde ve Avrupada tartışılan, ele alınan konulara bakılırsa bu gidişat daha da sürecek -Mesele hala çözülmedi


İZMİR (A.A) - Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, insanların ekonomik krizin ne zaman sona ereceği sorusuna yanıt aradığını ancak şu anda meselenin halen çözülmediğini, bu gidişatın daha da süreceğinin söylenebileceğini belirtti.
     Stiglitz, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından Borç Dinamikleri, Finansal İstikrarsızlık ve Büyük Durgunluk temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Ekonomi Konferansı toplantısında bir konuşma yaptı.
     Konferansın düzenlenmesine destek veren Uluslararası Ekonomi Birliğinin her yıl küresel konuları ele aldığını, İzmirdeki toplantıda para akışının öneminin işlendiğini belirten Stiglitz, gelecek dönemde gayri safi yurtiçi hasıla ve doğal kaynakların yönetimi konularını da ele alacak toplantılar düzenleyeceklerini ifade etti.
     Dünyadaki tüm devletlerin, bu tür ekonomik ve fikir toplantılarına Türkiyenin gösterdiği heyecan ve ilgiyi göstermiş olmasını dilerdim diyen Stiglitz, küresel ekonomi ve ekonomi profesyonellerinin zor zamanlardan geçtiğini, bir durgunluk döneminin yaşandığını dile getirdi.
     Stiglitz, 2008-2009da başlayan krizlerin ardından tam bir iyileşme gerçekleştiğinin söylenemeyeceğini kaydederek, şöyle konuştu:
     Bir krizin ortasındayken çıkışın ne zaman olacağını bilemezsiniz. Bildiğiniz eninde sonunda bir çıkışın olacağıdır ama insanlar ne zaman- sorusunun yanıtını almak isterler.
     ABDde büyük kriz 1929da başlamıştı ama bütçe açıkları nedeniyle 1937de de çok kötü noktalara gelinmişti. Aslına bakılırsa büyük kriz 2. Dünya Savaşına kadar sürdü. Biraz tedirgin edici bir saptamadan söz ediyoruz burada. Çünkü aklımıza şu soru geliyor, Böyle bir dramatik olay olmasaydı ekonominin baş aşağı durumu daha ne kadar sürecekti- Bu noktada, eninde sonunda çıkılacaktı cümlesi tatmin edici bir gözlem gibi durmuyor.
     Bugün için şunu söyleyebiliriz, mesele hala çözülmedi. Açık olan bir başka konu da, ABDde ve Avrupada tartışılan, ele alınan konulara bakılırsa bu gidişat daha da sürecek.
     Stiglitz, ABD ve Avrupadaki ekonomik krizlerin kuraklık ya da tsunami gibi olmadığını, insan yapımı birer felaket olduğunu vurgulayarak, bu krizin ekonomiyi iyi anlayamamaktan kaynaklandığını savundu.
     Avrupada birçok ekonomistin, halen tasarruf tedbirlerinin eski durumu geri getireceğine inandığını belirten Stiglitz, Bu inanç beni şaşırtıyor. Böyle olmayacak dedi.
     Krizin göbeğinde çoğu zaman öncelikle suçlananın bankalar olduğunu, daha sonra hükümetlerin sorumlu tutulduğunu anlatan Stiglitz, Ben de bu yaklaşıma katılmakla birlikte, suçlanacak olanlar arasında ekonomi profesyonellerinin de olduğunu söylemek isterim diye konuştu.
    
     Muhabir: Tolga Albay-Senem Yazıcı / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Ekonomi Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER