Erken hasat kivilerin konsantrasyonları düşük çıktı

Erken hasat kivilerin konsantrasyonları düşük çıktı -Kastamonunun Bozkurt ilçesindeki halk pazarında satılan erken hasat kivilerin konsantrasyonları Refraktometre cihazıyla ölçüldü -Ölçümlerde, kivilerin konsantrasyonlarını


KASTAMONU (A.A) - Bozkurt ilçesindeki halk pazarında satılan erken hasat kivilerin Refraktometre cihazıyla yapılan ölçümlerinde, konsantrasyonlarının düşük olduğu belirlendi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hülya Karaaslan, ilçede kurulan halk pazarında yaptığı denetimde, pazarda satılan kivilerin konsantrasyonlarını Refraktometre cihazıyla ölçtü.
     Karaaslan, denetimde konsantrasyonları düşük çıkan kivilerin üreticilerini uyardı.
    
     -Kivi meyvesinin olgunluğu gözle anlaşılmaz
    
     Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi hasat zamanının yaklaştığını belirterek, bu nedenle piyasada fiyatların oluştuğunu, üreticilerin de kivi toplama hazırlıklarına başladığını söyledi.
     Ancak, bazı üreticiler tarafından kivilerin halk pazarına getirildiğini ifade eden Karaaslan, şöyle konuştu:
     Üreticilerimize erken hasattan, meyve kalitesini ve depo süresini düşürmesi sebebiyle, kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Kivi meyvesinin olgunluğu gözle anlaşılmaz. Çünkü, olgulaşma esnasında meyvenin rengi, şekli değişmez. Kivi, tahmini olarak çiçek açmasının üzerinden 170 gün geçince toplanmaya başlanmalıdır. Bu yıl 10 Kasım gibi bir tarih ortaya çıkmaktadır. Ancak doğru toplama yani hasat zamanı, Refraktometre ile ölçülerek belirlenmelidir.
    
     -Kuru madde oranı yüzde 6yı geçmeli-
    
     Kivi meyvesinin suyundaki çözünebilir kuru madde oranı yüzde 6yı geçince hasada başlanması gerektiğini aktaran Karaaslan, denetimlerde pazarda satılan ürünlerde bu değerin yüzde 5 olduğunun tespit edildiğinin altını çizerek, bunun da ürünlerin henüz hasat olgunluğuna ulaşmadığını gösterdiğini belirtti.
     Karaaslan, kivi üreticilerinin bahçelerindeki bir meyveyi müdürlüklerine getirmeleri durumunda, ürünlerin konsantrasyonlarının test edilebileceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Ümit Yorulmaz/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Erken hasat kivilerin konsantrasyonları düşük çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER