4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Çankırı Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kaytan: -Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır


ÇANKIRI (A.A) - Çankırı Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakan Kaytan, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu bildirdi.
     Kaytan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirtti.
     Kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğunu ifade eden Kaytan, şunları kaydetti:
     Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, nedeni belli olmayan ani kilo kayıpları, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük kanserin belirtisi olabilir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Kanserde tedaviden daha önemli olan husus kanserin önlenmesidir. Önlemede kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yaşamak, spor ve egzersiz yapmak ve uygun bir diyet uygulamak. Çalışmalar kanser yaygınlığındaki artışın ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacağı yönündendir. Tüm veriler kansere karşı koruyucu sağlık uygulamalarına öncelik verilmesi gerektiğini göstermektedir. Unutmayalım kanserin erken belirlenmesi iyileşme sürecini kolaylaştırır.
    
     Muhabir: Ferhat Barulay
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER