4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresi

4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresi -Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve MOKAD Onursal Üyesi Prof. Dr. Ruacan: Sigara tüm insan kanserlerinin yüzde 30undan sorumlu -Maalesef Türkiye, dünyada sigara içiminde hala


BURSA (A.A) - Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Moleküler Kanser Araştırma Derneği (MOKAD) Onursal Üyesi Prof. Dr. Şevket Ruacan, sigaranın insanlarda görülen kanserlerin yüzde 30undan sorumlu olduğunu belirterek, Maalesef Türkiye, dünyada sigara içiminde hala önemli bir yükseklikte. Hem erkekler hem de kadınlar çok sigara içiyor. Dolayısıyla başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidinin Türkiyede çok yüksek oranda görüldüğünü biliyoruz dedi.
     MOKADın 10 yıldır sürdürdüğü kanser araştırma toplantı serilerinden olan 4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde başladı.
     Kongrenin açılış konferansından önce gazetecilere açıklamada bulunan Prof. Dr. Şevket Ruacan, kanserin birçok kişiyi ve uzmanlık alanını ilgilendiren bir konu olduğunu vurguladı.
     Bu kongre, multidisipliner, yani çok uzmanın katılacağı bir kongre. Kanser, tek bir uzmanlık alanının altından kalkabileceği bir şey değil. Bu yüzden biyokimya, moleküler, klinik ve patoloji gibi alanlarda çalışan uzmanlar bu kongrede bir araya gelecek diyen Ruacan, kanserin yeni bir hastalık olmadığını hatırlattı.
     Kanserle ilgili ilk belgelerin 5 bin yıl öncesine dayandığını aktaran Ruacan, Mısırlılardan elde ettiğimiz bu ilk belgelerde kanserin tanımı, hatta mumyalarda ve fosillerde bile kanser görüldüğü bilgileri var diye konuştu.
    
     -Kanserle başa çıkmayı öğrenemedik-
    
     Ruacan, toplumda kanser hastalığı sıklığının arttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Çünkü diğer hastalıklarla tedavide oldukça başarılıyız. Kalp-damar hastalıklarının sıklığı ve bundan kaynaklanan ölümler azalıyor. Bu tarz hastalıklarla başa çıkmayı öğrendik. Fakat kanserle başa çıkmayı öğrenemedik. Sıklığı ve öldürücülüğü aynı şekilde devam ediyor. Önemli bir gelişme sağlayamadık. Kanser, yaşlılık hastalığı, toplum da yaşlanıyor. Bu durumda da kanser olma oranı, artık yükselmeye ve göze çarpmaya başladı. Aslında kanserin özellikle bazı çeşitleri, gençlerde de görülüyor. Tabii gençlerde ve çocuklarda tedavi edebilmenin başarı şansı çok daha yüksek. Şu yanlışa düşmeyelim; kanser, tek bir hastalık değil. Değişik çeşitleri, yerleri, gidişleri ve tedavileri var. Tek bir ilaç çıkacak da kanseri ortadan kaldıracak diye düşünmeyelim. Farklı tedavileri, ilaçları ve yöntemi olacaktır.
     Kanser tedavisinde gelinen son noktada, özellikle ışın tedavisiyle başarılı yenilikler yapıldığını anlatan Ruacan, Yeni ilaçlar da çıkmaya başladı. Her hastanın hastalığına yönelik ilaç bulmaya, tedavi bulmaya çalışıyoruz. Bu kongrenin amaçlarından biri de kişiye özel ilaç ve tedavi geliştirmeye başlamaktır dedi.
    
     -Sigara tüm insan kanserlerinin yüzde 30undan sorumlu-
    
     Kanserin önde gelen sebeplerinden birinin sigara olduğunu vurgulayan Ruacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Maalesef Türkiye, dünyada sigara içiminde hala önemli bir yükseklikte. Hem erkekler hem de kadınlar çok sigara içiyor. Dolayısıyla başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidinin Türkiyede çok yüksek oranda görüldüğünü biliyoruz.
     Ruacan, kanserin engellenebilirliğine de değinerek, Akdeniz tipi diyet/beslenme dediğimiz yöntem, kanseri engellemede en önemli yollardan biri olarak görülüyor. Akdeniz tipi beslenmede, kırmızı etten mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Ne yazık ki biz, Akdeniz tipi beslenmeden giderek uzaklaşıyoruz ifadelerini kullandı.
     Türkiyede en çok rastlanan kanser çeşidinin, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu bildiren Ruacan, şunları kaydetti:
     Sigara tüm insan kanserlerinin yüzde 30undan sorumlu. Son yıllarda Türkiyedeki sigara ile mücadele, sadece kanser için değil halk sağlığı konusunda da yapılan en büyük girişim ve yeniliktir. Bu konudaki yasalar ve yönetmelik çıkmadan önce Türkiyede 100 kişiden 34ü sigara içiyordu. Şimdi bu sayı 27ye indi. Bu yeniliklerin kanser sıklığında azalma sağlaması için yıllar geçmesi lazım ama bir yerden başlamak adına Türkiye, önemli bir başarı sağladı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER