4. Üniversiteler Bölge Toplantısı

4. Üniversiteler Bölge Toplantısı -YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya: -"(Çözüm süreci) Bu noktada üniversitelerimizin pozitif katkı yapması en büyük beklentimiz" -"Eğer ülkemizin, yükseköğretim alanımızın ilerlemesini istiyorsak m


İZMİR (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiyenin önemli bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, çözüm sürecinde üniversitelerin sürece pozitif katkı yapmasının en büyük beklentileri olduğunu söyledi.
     Çetinsaya, Katip Çelebi Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Üniversiteler Bölge Toplantısı kapsamında İzmirdeki üniversitelerin rektörleriyle bir araya geldi.
     Toplantının basına açık kısmında konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, İzmirdeki üniversitelerin sorunlarını, çözüm yollarını masaya yatıracaklarını, rektörlerin dile getirmek istedikleri konuları, YÖK ile ilişkilerini konuşacaklarını belirtti.
     Bölgesel toplantıların bu sene Türkiyenin önemli bir dönüşüm dönemine denk geldiğini kaydeden Çetinsaya, "Ülkemizin önemli bir dönüşüm olan çözüm süreci içerisinde bu toplantıları anlamlı buluyorum, bu sürecin bir parçası olarak da toplantıları devam ettiriyorum" dedi.
     Gökhan Çetinsaya, Türkiyenin çok önemli bir dönüm noktasından geçtiğini hatırlatarak, "Bu noktada üniversitelerimizin pozitif katkı yapması en büyük beklentimiz. Akademisyenler, öğrenciler olarak hem aydın, vatandaş sorumluluğumuz var hem de üniversitelerin topluma hizmet etme fonksiyonları olarak sürece mutlaka pozitif katkı yapmaları bekleniyor. Bu sürecin pozitif etkilerinden faydalanması bekleniyor üniversite içi ilişkilerin. Bu konularda arkadaşlarımla değerlendirmeler yapacağız" diye konuştu.
    
     -Akademisyenlerin özlük hakları-
    
     Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çetinsaya, "profesörlerin maaşlarının iyileştirilmesine yönelik YÖKün bir planlaması var mı-" şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:
     "Muazzam bir gayretimiz var. Bu konu gerçekten çok önemli. Bu konuda çalışma yapılmasını isteyenlere şükranlarımı sunuyorum. Yükseköğretim camiamızın en önemli sorunlarından bir tanesi özlük hakları meselesidir. Bu artık muadillerimizin gerisinde kaldık meselesinin ötesinde bir meselesidir. Türkiyedeki ücret skalaları düşünüldüğünde gerçekten camiamız çok geri kalmıştır. Bu artık 2023 Türkiyesinin meselesidir diye düşünüyorum. Eğer Türkiye 2023 hedeflerini tutturacaksa, 2023te özlediği hedefleri yakalayacaksa mutlaka en parlak beyinleri akademiye çekmeli, öğretim elemanı, öğretim üyesi yapmalı. Ülkemizde küreselleşme ile muazzam bir rekabet alanı var. Önde gelen üniversitelerimizin birinin bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş bir öğrencinin özel sektörde kaç para alacağını hiçbirimiz tahmin edemeyiz. Ama herhangi bir bakanlığın, kamu kuruluşunun uzman yardımcılığı sınavını kazandığında asistan olarak aldığından iki katını aldığını biliyoruz. Doğal olarak biz bu ortamda üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz. Eğer ülkemizin, yükseköğretim alanımızın ilerlemesini istiyorsak mutlaka öğretim elemanlarının ve üyelerinin özlük haklarının çağdaş standartlarda, Türkiyemizin bugünkü siyasi, iktisadi, sosyal gelişimine uygun standartlarda olması yükseköğretim camiası olarak en büyük beklentimizdir."
     Prof. Dr. Çetinsaya, akademisyenlere yeşil pasaport verilmesine yönelik çalışmaların sorulması üzerine de konunun gündemde olduğunu, bu konuda çözüm ışığı ortaya çıkmasından dolayı son derece mutluluk duyduğunu söyledi.
     Çetinsaya, çözüm sürecinin yaşandığı bir dönemde üniversitelerde öğrenci grupları arasında zaman zaman olaylar çıktığının hatırlatılması üzerine de "Allaha şükür bu olayların mümkün olduğu kadar az olduğunu görünce ben seviniyorum. Üniversite ve şiddet kavramları asla bir araya gelemez. Bizlerin akademisyenler, öğrenciler, camia olarak toplumsal sorunlarda farklı yorumlarımız olabilir ama bunları mutlaka akademik gelenekler ve demokratik usuller içinde dile getirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Halil Şahin
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber 4. Üniversiteler Bölge Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER