500 yıllık şifalı aşure geleneği sürüyor

500 yıllık şifalı aşure geleneği sürüyor -Afyonkarahisarda, Mevleviliği yaymasıyla nedeniyle 2nci pir olarak anılan Mevlananın 7nci kuşaktan torunu Sultan Divaninin, 500 yıl önce başlattığı şifalı aşure geleneği, 40


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisarda, Mevleviliği yaymasıyla nedeniyle 2nci pir olarak anılan Mevlananın 7nci kuşaktan torunu Sultan Divaninin, 500 yıl önce başlattığı şifalı aşure geleneği, 40 kazanda, 40 hafızın okuduğu, 40 hatim eşliğinde hazırlanarak devam ettiriliyor.
     Afyonkarahisar Belediyesinün organizasyonunda sürdürülen gelenek, bugün ikindi namazının ardından Mevlevi Camisi ve Sultan Divani Mevlevihanesi bahçesinde okunan dualar eşliğinde, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile diğer protokolün 40 çeşit hububatı, tarihi kazana boşaltmasıyla başladı.
     Protokoldekiler tarafından karıştırılan aşure harcı, daha sonra vatandaşlara dağıtıldı. Harçtan almak isteyen vatandaşlar, izdiham oluşturdu.
     Belediye Yemekhanesinde 40 hafızın okuduğu hatim eşliğinde 50 kişilik ekip, tarafından 55 bin porsiyon olarak hazırlanacak şifalı aşurenin yarın cuma namazının ardından dağıtımına başlanacağı bildirildi.
    
     -500 yıldır süren gelenek-
    
     Sultan Divani Mevlevihane Müdürü Hasan Özpunar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlananın torununu Germiyan beylerinden Yakup Şaha gelin vermesi, diğer torunu Ulu Arif Çelebinin Afyonkarahisara yerleşmesiyle, Konyadan sonra ikinci Mevlevihanenin kentte açıldığını belirtti.
     Sultan Divani olarak anılan Mevlananın 7nci kuşaktan torunu Mehmet Semai Çelebinin, Anadolu coğrafyasında, dünya çapında tanınmış Galata, Kahire, Lazkiye gibi bir çok mevlevihanenin bizzat açılışını yaptığını anlatan Özpunar, şöyle konuştu:
     Çelebi, Mevlananın eseri Divan-ı Kebiri Şah İsmailden alarak Konyadaki dergaha teslim etti. Sultan Divani, Yavuz Sultan Selim ile çıktığı İran seferinde, kendisine İmam Rıza Türbesinden hediye edilen kazanı Afyonkarahisardaki dergaha getirerek, bu kazanda 40 hatim eşliğinde aşure hazırlayarak halka dağıtmış. Muharrem ayındaki bu gelenek, şifalı aşure geleneği olarak yüzyıllardır devam ediyor. Büyüklerimiz hatıralarında, Müslümanların yanında, gayrimüslimlerin dahi aşureden almak için birbirleriyle yarıştıklarını, uzun kuyruklar oluşturduklarını anlatır. Bir çok kişi şifalı aşureden tatmak için etkinliğe katılıyor. Bugün ikindi namazının ardından karılmaya başlanan aşure, cuma namazının sonrasında halka dağıtılmaya başlanıyor.
     İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel, Konya Mevlevihanesi yetkilileri ve vatandaşların katıldığı etkinlik, bu gece düzenlenecek sema gösterileriyle devam edecek.
    
     Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 500 yıllık şifalı aşure geleneği sürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER