54 yıl önce kurduğu üniversite gurur

54 yıl önce kurduğu üniversite gurur kaynağı -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçın hocası, eski Milli Eğitim Bakanlarından Prof. Dr. Oğuz, Eskişehirde 1958 yılında kurduğu AÜnün bugünkü


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçın hocası, eski Milli Eğitim Bakanlarından Prof. Dr. Orhan Oğuz, Eskişehirde 1958 yılında kurduğu Anadolu Üniversitesinin (AÜ) bugünkü konumunu gördükten sonra çok mutlu olduğunu belirterek, Başlattığımız işin 50 küsur sene sonra nerelere geldiğini görmek, her kula nasip olmaz dedi.
     Kurduğu AÜdeki her ders yılı açılışına şahitlik etmeye özen gösteren Oğuz, 2012-2013 akademik yıl açılış törenine Marmara Üniversitesinde öğretim üyesi olan kızı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz ile birlikte katıldı.
     Prof. Dr. Orhan Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinden sonra göreve gelenlerin aynı heyecanla Anadolu Üniversitesini bugün çok daha ileri noktalara ulaştırdığını söyledi.
     Bunun mutluluğunu yaşadığını ifade eden Oğuz, Çok şükür. Başlattığımız işin 50 sene küsur sonra nerelere geldiğini görmek, her kula nasip olmaz. Onun için çok mutluyum. Benden sonra aynı heyecanla çalışan arkadaşlar, Anadolu Üniversitesini bu hale getirdiler. Daha da ileriye götüreceklerine inanıyorum diye konuştu.
    
     -Akademik yıl açılışlarına katıldıkça mutluluğum sona ermiyor-
    
     Anadolu Üniversitesi, dünya üniversitesi oldu diyen Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bunun için de çok mutluyum. Akademik yıl açılışlarına katıldıkça mutluluğum sona ermiyor. Eskişehirin, benim göreve başladığım yıllarla bugünkü durumu arasında çok fark var. Eskişehir, çok büyüdü, turistik şehir oldu. Bu şehre hizmet eden arkadaşları kutlarım. Enerjilerinin tükenmemesini temenni ederim.
    
     -Prof. Dr. Orhan Oğuzun öz geçmişi-
    
     Eskişehirde 1924 yılında dünyaya gelen Orhan Oğuz, ilk, orta ve lise eğitimini burada bitirdi. Yüksek öğrenimini İstanbulda Yüksek İktisat ve Ticaret Okulunda tamamlayan Oğuz, daha sonra Fransaya gitti. Paristeki Sorbone Üniversitesinde hukuk doktorası yapan Oğuz, 1950 yılında yurda döndü.
     Afganistanın Kabil Üniversitesinde 4 yıl öğretim üyeliği yapan Oğuz, akademik kariyerini sürdürdüğü İzmirden Eskişehire gelerek 1958 yılında Anadolu Üniversitesinin temelini oluşturan Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisini kurdu.
     Toplam 11 yıl burada görev yapan Oğuz, 1969 yılında Akademi Başkanlığından ayrıldı. 1969 yılında Eskişehir Milletvekili olarak TBMMye giren Oğuz, Demirel Kabinesinde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.
     Oğuzun bakanlığı 12 Mart 1971 tarihinde sona erdi. Bundan sonraki hizmetlerini parlamentoda 1977 yılına kadar sürdüren Oğuz, 1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. 1982 yılında İTİ Akademisi Marmara Üniversitesine, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de Anadolu Üniversitesine dönüştü. Marmara Üniversitesinin kurulma görevi, rektör olarak Prof. Dr. Orhan Oğuza verildi. 1992 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğünden emekli olan Oğuz, 1996-1997 yıllarında RTÜK Başkanlığı görevinde bulundu.
     Prof. Dr. Oğuzun öğrencileri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşende bulunuyor.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 54 yıl önce kurduğu üniversite gurur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER