736. Türk Dil Bayramı

736. Türk Dil Bayramı -Bu yılki etkinliklerin teması, "Roman dili Türkçe, şiir dili Türkçe, eleştiri dili Türkçe" olarak belirlendi -Türkçe Treni, İzmirden Karamana gitmek üzere 10 Mayısta yola çıkacak (Fotoğraflı


KARAMAN (A.A) - Bu yıl 736ıncısı düzenlenecek Türk Dil Bayramının teması, "Roman dili Türkçe, şiir dili Türkçe, eleştiri dili Türkçe" olarak belirlendi.
     Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Belediye Encümen Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Türk dilinin bugüne kadar bozulmadan, yozlaşmadan gelmesinde, 736 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Beyin Karamanda yayımladığı Türk Dil Fermanının rolünün büyük olduğunu söyledi.
     Karaman halkının, Karamanoğlu Mehmet Beyin torunları olarak dillerine sahip çıktıklarını ve bugünü bayram olarak kutladıklarını belirten Uğurlu, "Dil bir toplumun her şeyidir. Birlik ve beraberliğinin harcıdır" dedi.
     Karamanoğlu Mehmet Beyin, 736 yıl önce Karamanda "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya" sözünü hatırlatan Belediye Başkanı Uğurlu, Karaman halkının bu misyona sahip çıktığını vurguladı.
    
     -10 bin kişilik yemek ikramı yapılacak-
    
     Son yıllarda dil bayramını festival havasından çıkarıp, bilimsel konuların konuşulduğu ve Karamana kalıcı eserlerin bırakıldığı bir etkinliğe dönüştürmeye çalıştıklarını ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:
     Kutlamalarda her yıl bir tema belirliyoruz. Etkinliklerde bu tema üzerinde çalışmalar, tartışmalar yapılıyor. Bu seneki temamız Roman dili Türkçe, şiir dili Türkçe, eleştiri dili Türkçe olarak belirlendi. Geleneksel olarak etkinliklerin başladığı gün yola çıkan Türkçe Treni, 10 Mayısta İzmirden Karamana hareket edecek. Trende, yazarlar, çizerler, sanatçılar, üniversite öğrencileri olacak. Tren Afyon ve Konyada mola verecek. Buralarda programlar yapılacak. 11 Mayıs akşamı ise trenimiz Karamanda karşılanacak. Konferanslar yapılacak, sergi açılışları olacak. Yunus Emre Hoşgörü Sofrasında 10 bin kişilik yemek ikramı yapacağız. Kutlamalar 13 Mayıs akşamına kadar devam edecek. Kutlama programında, belediyemizin Türk Sanat Müziği Korosu ile Kültür Bakanlığı sanatçılarının konserleri de yer alacak."
    
     Muhabir: Mehmet Çetin / İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber 736. Türk Dil Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER