9 Şubat Dünya Sigara Bırakma ve

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma ve Mücadele Günü -Erenler ilçesindeki alışveriş merkezinde sigara ile mücadele standı açıldı


SAKARYA (A.A) - 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma ve Mücadele Günü kapsamında Erenler ilçesindeki alışveriş merkezinde Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle sigara ile mücadele standı açıldı.
     İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Bulduk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara tiryakiliğinin en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı olduğunu söyledi.
     Bulduk, bir sigarada zehirleyici, tahriş edici, kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal bulunduğunu belirterek, kimyasal maddelerin en az 81 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğunun ispatlandığını kaydetti.
     Türkiyede sigaranın sebep olduğu ölümlerin trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerden 5 kat fazla olduğunu vurgulayan Bulduk, Ülkemizde 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunla halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanlarda yüzde 100 uygulanmasıyla başkasının dumanını solumak zorunda kalan pasif içicilerin ve gelecek nesillerin sağlığını korumak amaçlanmıştır. Bu şekilde tüm resmi ve kamu hizmeti veren kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır diye konuştu.
    
     -Sigara bağımlılığından kurtulmak için önemli kurallar-
    
     Bulduk, sigarayı bırakma konusunda önemli kurallar bulunduğuna dikkati çekerek, sigaranın iradeyle ya da etkinliği kanıtlanmış tıbbı tedaviyle bırakılabileceğini ifade etti.
     Sigarayı bırakma konusunda karamsarlığa düşülmemesi gerektiğine işaret eden Bulduk, şöyle konuştu:
     Sigarayı bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve bırakma konusundaki kararlılığınızı yakınınıza bildirin. Sigarayı bırakmak isteme nedenlerinizi yazın ve görebileceğiniz bir yere asın ve yanınızda taşıyın. Sigarayı hatırlatacak eşyaları görebileceğiniz yerlerden uzaklaştırın. Şiddetli sigara içme isteği geldiği zaman biraz dolaşın, oda değiştirin.
     Bir meyve yiyin ya da su için, sigarayı neden bıraktığınızı hatırlayın. Derin nefes alıp verin. Bu istek 5-6 dakika içinde geçecektir. Tek başınıza zorluklarla başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız profesyonel destek alın.
    
     Muhabir: Salih Eren
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER