9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Malatya Halk Sağlığı Müdürü Şener: -Sigara kullanımı, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Her 10 erişkinden birisinin bu nedenle yaşamını kaybettiği düşünülmektedir


MALATYA (A.A) - Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, sigara kullanımının, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olduğunu vurgulayarak, her 10 erişkinden birinin bu nedenle yaşamını kaybettiğinin düşünüldüğünü belirtti.
     Şener, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 4207 Sayılı Tütün Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunun 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini, 19 Temmuz 2009 tarihinde de tüm hükümleriyle uygulanmaya başlandığını hatırlattı.
     Tütün kullanımını azaltmanın, yeni başlayacakları bilinçlendirerek pasif içiciliği ortadan kaldırmanın amaçlandığını belirten Şener, Sigara kullanımı, aktif ve pasif sigara içiciliğiyle hastalıklara, sakatlıklara ve ölümlere yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur ifadesini kullandı.
     Sigaranın yarattığı her türlü olumsuzluğa karşı dünyada giderek artan bir duyarlılık oluştuğunu vurgulayan Şener, şöyle devam etti:
     Sigara içimi, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sıradadır. Her 10 erişkinden birisinin bu nedenle yaşamını kaybettiği düşünülmektedir. Havadaki tütün dumanının birçok hastalığa ve ölüme yol açtığı bilinmektedir. Bugün başlıca tetikleyicisi sigara kullanımı olan kanserden ölen kişi sayısı yılda 7 milyondur. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı bilinen bir gerçektir.
     Tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılmasının büyük önem arz ettiğini kaydeden Şener, bu nedenle Malatyada özellikle risk grupları olan gebeler, çocuklar ve gençlerin dikkatlerini çekecek eğitimler yaptıklarını belirtti.
     18 yaşından küçük çocuklara sigara satışının yasak olduğunu hatırlatan Şener, bu konuda Valilik İl Tütün Denetim ekipleri tarafından denetimlerin aralıksız devam ettiğini ifade etti.
     Çocukların yanında sigara içilmesinin aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırdığına da işaret eden Şener, sigarayı bırakma konusunda destek almak isteyenlere, sigara bırakma merkezlerine başvurmalarını önerdi.
     Sigara bırakma merkezlerinin 2010 yılı Eylül ayında faaliyete geçtiğini hatırlatan Şener, merkezlere 15 bin 494 kişinin danışmanlık için başvurduğunu belirtti.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER