AAnın haberiyle sağlıklarına kavuştular

AAnın haberiyle sağlıklarına kavuştular -Burger hastalığı nedeniyle büyük acılar çeken iki kardeş, AAnın haberinin ardından yapılan tıbbi müdahaleyle sağlıklarına kavuştu -Burger hastası Orhan Kara, Atatürk Üniversitesi Tıp Fa


İZMİR (A.A) - Gülcan Kaplan - Trombo anjeitis obliterans (burger) hastalığı nedeniyle büyük acılar çeken iki kardeş, Anadolu Ajansının (AA) yaptığı haberin ardından, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan tıbbi müdahaleyle sağlıklarına kavuştu.
     Bilinen tek nedeni sigara kullanımı olan ve bacaklarındaki orta ve küçük boy atar damarların tıkanması sonucu ortaya çıkan burger hastalığının hayatlarını kararttığı Orhan ve Hasan Kara kardeşlerin yaşadıkları dram, Anadolu Ajansının (AA) yaklaşık 3 ay önce yaptığı haberle bu konuda çalışmalar yapan sağlık çevrelerince duyuldu.
     Yayımlanan haberinin ardından damar tıkanıkları tedavisinde kök hücre nakli operasyonlarının yapıldığı merkezlerden Erzurumdaki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden çağrı alan kardeşler, İzmirden Erzuruma çıktıkları umut yolculuğundan mutlu döndü.
    
     -Artık daha rahat ve uzun mesafe yürüyebiliyor-
    
     Kardeşlerden Orhan Kara (34), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağrı üzerine gittikleri Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan tetkiklerin ardından kendisine kök hücre nakli yapılmasına, ağabeyine ise stent ve ilaç tedavisi uygulanmasına karar verildiğini söyledi.
     Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münacettin Ceviz başkanlığındaki ekip tarafından 2 hafta önce gerçekleştirilen operasyonla kök hücre nakli yapıldığını belirten Kara, şöyle konuştu:
     Asıl iyileşme 3 ay içerisinde olması bekleniyor, ama nakil yapılalı henüz 2 hafta olmasına rağmen şikayetlerim büyük oranda geçti. Erzuruma gittiğim halimle geldiğimde ki halim çok çok farklı. Ağrılarım bitti. Uyuyamıyordum, en uzun uykum 15 dakika, yarım saatti. Şimdi çok şükür çok iyiyim. Ağrılarım yüzünden ağrı kesiciler kafi gelmiyordu ve morfin veriliyordu. Şimdi o ilaçların yüzde 80ni kullanmıyorum. Yürüyebiliyorum, ayakta durabiliyorum. Önceden 10 metre yürüyemiyordum. Şu anda zorlanmadan 150-200 metre yürüyorum. Parmaklarımda çürümeler vardı, onlar temizlendi, dikiş atıldı. Önceden açık yaraydı, şimdi kapanma sürecine geçti. Şu anki durumum tamamen iyileşmeye dönmüş durumda. Bu da tabii ki sizin sayenizde oldu, ses getirdi haber, sağolun. Allah yardımcı olanların hepsinden razı olsun.
     Kara, bu nakil öncesi, yaşanan doku çürümesi nedeniyle ölüm riski nedeniyle ayağının bileğinden kesilmesi kararının alındığını hatırlatarak, Çok şükür hem ayağım hem hayatım kurtulmuş oldu dedi.
    
     -Ağabey Kara da ilaç tedavisinden olumlu sonuç aldı-
    
     Kara, aynı hastalıktan muzdarip olan ağabeyi Hasan Karaya ise damarlarının kendisine göre daha iyi durumda olması nedeniyle kök hücre nakline gerek görülmediğini, ilaç tedavisi uygulandığını belirtti.
     Ağabeyine daha önce stent takıldığını, ileriki günlerde balonla damar açma tedavisi uygulanacağını anlatan Kara, Ağabeyimin durumu benden daha iyiydi, Erzurumda tedavi görmeye başladıktan sonra daha da iyi oldu, ağrıları tümüyle geçti. Doktorlarımız, tam rahatlama sağladıktan sonra taburcu edeceklerini söyledi. Çok iyiye gidiyor onun durumu da dedi.
     Kara, hem kendisinin hem de ağabeyinin tüm tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını belirtti.
    
     -Kimse sigara içmesin-
    
     Yaşadıkları sağlık sorununun bilinen tek nedeninin sigara olduğuna da işaret eden Orhan Kara, şu çağrıyı yaptı:
     Sigara bütün rahatsızlıkların tetikleyicisi zaten. İnsan başına gelince anlıyor. Ben de 19-20 yıl içtim. İnsanlarımız bizi örnek alsın. Sağlığımız yerindeyken söylendiğinde bizim de bir kulağımızdan girip diğerinden çıkıyordu. Kesinlikle kimsenin sigara içmemesini, bizi örnek almalarını istiyorum.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber AAnın haberiyle sağlıklarına kavuştular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER