ABDdeki Türklerden köy okuluna yardım

ABDdeki Türklerden köy okuluna yardım -Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği ile Washington Türk Kadınlar Birliğince Bartındaki bir ortaokula 3 bin kitaplık kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı kuruldu


BARTIN (A.A) - İstanbulda faaliyet gösteren Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği ile Washington Türk Kadınlar Birliğince Bartındaki bir ortaokula 3 bin kitaplık kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı kuruldu.
     Bartın Valisi Bülent Savur, Kızılelma Ortaokulunda düzenlenen kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı açılış töreninde yaptığı konuşmada 1961de İstanbulda kurulan Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneğinin bugüne kadar birçok okul yaparak köydeki öğretmen ve öğrencilere moral ve motivasyon sağlayan hizmetler yaptığını belirtti.
     27 yıllık mülki idare amiri olarak derneğin varlığından yeni haberdar olduğunu hatırlatan Savur, şöyle konuştu:
     Bu benim için bir ayıp, utanç. Bu anlamda da sayın dernek başkanımdan özür diliyorum. Siz sessizce çalıştınız ama bizim bu çalışmalardan haberdar olmamız gerekirdi. Sivil toplum örgütlerinin önemini 1961 yılında anlayan herhalde çok aydın kişi ve kişilerdir. Biz sivil toplum örgütlerinin ehemmiyetini ne yazık ki son yıllarda kavramaya başladık. Burada bulunan birtakım arkadaşlarımız hatırlarlar, 1980 öncesinde dernekleşmek ciddi bir riskti. Anadolu tabiriyle dernek kurduğunuzda (anarşist mi oldunuz) derlerdi. Ama 1961de yola çıkan bu arkadaşlarımız, bu risklere rağmen ülkemizdeki demokrasinin nereye geleceğini ve sivil toplum örgütlerinin önemini görmüşler, memleket aşkı, millet aşkıyla bu derneği kurmuşlar, çalışmışlar, bu kadar hizmeti ortaya çıkarmışlar. Hem insan sevgisini kazanmışlar, hem de benim yaklaşımımla Cenabı hakkın rızasını kazanmışlar. Bartına ve ülkemize yaptıklarınız için sizlere müteşekkiriz, minnettarız
    
     -İşte Türklük, bu toprakların evladı olmak bu-
    
     Vali Savur, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada yetişkin bir birey olarak devam edecekleri ileriki yaşamlarında bu yardımseverlik örneğini unutmamaları gerektiğini ifade etti.
     Savur, Size hizmet edenleri unutmadığınız gibi siz de yarın bir gün hizmet edenlerden olun. Bakın size Washingtondan destek geliyor. Washington, ABDnin başkentidir. Uçakla yaklaşık 10-11 saat sürüyor. Bir okyanus aşılıyor. Ama mesafe ne olursa olsun, oradaki insanlar sizin sevginizle, hasretinizle yanıp tutuşuyorlar. İşte Türklük, bu toprakların evladı olmak bu. Onlara da sevgi gönderelim, hayır dualarımızı edelim, Cenabı Allah onların içindeki vatan sevgisini eksiltmesin. Onlara sabır versin diye konuştu.
    
     -Yurdumuzun birçok köy ve kasabasına okul yaptırdık-
    
     Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Demircan da derneklerinin, yedek subaylığını köy öğretmeni olarak görev yapan idealist bir grup gencin, görev süresi içinde ders araç gereç yokluğunun yanı sıra haberleşme zorluğu içindeki mücadelelerini dile getirmeleri üzerine 1961de kurulduğunu söyledi.
     Amacı, öğretmenler aracılığıyla okul ve okul ihtiyaçlarını karşılamak olan derneğin bir hedefine daha ulaşmasının gururunu yaşadıklarını kaydeden Demircan, Hakkariden Çanakkaleye, Malatyadan Kastamonuya kadar yurdumuzun birçok köy ve kasabasına 36 okul yaptırdık, öğrenci yurtları inşa ettik, 111 adet kütüphane, 40 fen ve 20 bilgisayar laboratuvarı kazandırdık. Şu anda Kızılelma Köyündeki okulumuza kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarı yapımına katkıda bulunan Washington Türk Kadınlar Birliğine teşekkürlerimizi sunuyoruz
     Okul Müdürü Celal Denizer de yapılan bu katkıyla tüm sınıflarda interaktif öğretim yapabilme fırsatı yakaladıklarını ifade etti.
     Konuşmaların ardından kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarının açılışı Vali Savur, İl Milli Eğitim Müdürü İsa Şeker ve dernek yöneticileri tarafından yapıldı.
    
     Muhabir: Selim Bostancı-Kasım Sakallı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber ABDdeki Türklerden köy okuluna yardım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER