Adıyaman Trafik Denetleme Şube Müdürü Telli:

Adıyaman Trafik Denetleme Şube Müdürü Telli: -Araçlar üzerindeki uygunsuz dikkat çekici yazı ve şekiller kaza nedeni


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, araç üzerindeki uygunsuz, dikkat çekici yazı ve şekillerin kaza nedeni olduğunu söyledi.
     Telli, düzenlediği basın açıklamasında, uzun yol sürücüleri araçlarının belli bölümlerine, içlerindeki duygular ile ruhlarının dışa yansıması olarak, çok ilginç yazı, şekil ve semboller bulundurduklarını belirterek, bu yazıların bazen duygusal, bazen düşündürücü ve bazen de hızı teşvik ettiğinden kazalara neden olduğunu ifade etti.
     Özellikle, kamyon sürücülerinin kendi aralarında kullanmış olduğu bir kamyoncu edebiyatı olarak da adlandırılmaktadır diyen Telli, şunları kaydetti:
     Daha çok kamyon sürücülerinin özlem, hasret ve hayallerini süsleyen yazı ve şekiller sürücü esnafının ruh dünyasını dışa vurmaktır. Ancak, araçların kara yoluna çıkış izni alırken, kara yoluna uygunluğu ile üretimindeki orijinallığını koruması yasal olarak zorunluluktur. Bu nedenle, kara yoluna çıkan her türlü aracın dış ve iç görünümü orijinal haliyle bulundurulması yasal zorunluluk olup, araç üzerindeki her türlü yazı ve reklam amaçlı yazı, şekiller trafik kuruluşunca kayıt altına alınması gerekmektedir.
     Araçlar üzerindeki, her türlü görünürlüğü bozan şekil, sembol ile yazılar trafik güvenliğini tehlikeye attığından kaza sebebi de olabilmektedir. Bir araç diğerini takip ederken yazının muhteviyatı veya yansıması kaza nedeni olabilmektedir.
     Telli, Trafik ekiplerince 1 Temmuzda yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu kapsamında Kamyon ve her türlü kara yolu araçlarında izinsiz yazılara yönelik denetimleri artırmış bulunmaktayızdedi.
     Trafik Ekiplerince, ticari araçların uygun olmayan bölümlerine yazı yazan sürücülere ve diğer araç sürücülerine, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 26 maddesi uyarınca 72 TL ceza uygulanacağını hatırlatan Telli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Bu yazı ve şekilleri izinsiz kullanan sürücüler ekiplerimiz tarafından geçici olarak men edilmektedir. İzinsiz yazı ve şekiller sorumluluk araç sahibine ait olmak üzere söktürülmektedir. Trafik ekiplerimiz tarafından yapılan her türlü trafik denetimlerinde, araçlar üzerinde manevi değeri olsa dahi, izinsiz bulundurulan şekil, sembol, yazıların söktürülmesini sağlayacak, bu konuda yasal işlemler yapabileceklerdir.
     1980li yılların da modası içerisinde yer alan kamyon, otobüs ve diğer araçların üzerinde bulundurulan Tek Rakibim Türk Hava Yolları, Aşıksan Vur Saza, Şoförsen Bas Gaza gibi hızı teşvik edici yazılar, kazalara davetiye çıkartıyordu.
    
     Muhabir: Hakan Furkan
     Yayıncı: Mehmet Öztaş
<< Önceki Haber Adıyaman Trafik Denetleme Şube Müdürü Telli: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER