AFSİADın aylık istişare toplantısı

AFSİADın aylık istişare toplantısı -İş adamı Aclan Acar: Avrupanın bugünkü konumunu, baba parası yiyen zengin çocuklara benzetiyorum -Likidite güvenli bir liman arıyor, Türkiye de bu konuda güvenli limanların başında geli


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Avrupanın bugünkü konumunu, baba parası yiyen zengin çocuklara benzettiğini söyledi.
     Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneğinin (AFSİAD) daveti üzerine Afyonkarahisara gelen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı iş adamı Acar, AFSİADın aylık istişare toplantısında Afyonkarahisarlı iş adamları ile buluştu.
     Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan istişare toplantısında konuşan iş adamı Acar, dünyanın çok hızlı bir büyüme dönemi geçirdiğini, özellikle de 1980li yılların ortasından 1990lı yıllardaki değişimle birlikte dünyada, kaynakları son derece süratli eriten bir tüketim ile karşı karşıya kalındığını ifade etti.
     Dünyada bugün 7 milyara varan bir nüfusun olduğunu anımsatan Acar, dünyanın doğal kaynakları ve üretim kapasitesinin bu nüfusu beslemeye yetmediğini belirterek, kaynakların çok hızlı tüketildiğini kaydetti.
     ABDdeki krize değinen Acar, ülkede bu krizin nasıl aşılacağının çabasının olduğunu aktararak, şöyle konuştu:
     ABDde bireylerin önce evlerini kaybetmesi arkasından finans sektöründe büyük bankaların batma noktasına gelmesi ülkeyi krizle karşı karşıya bıraktı. Bu süreci nasıl aşarız çabası var. ABDde hafif kıpırdanmayı görüyoruz. Davostaki Dünya Ekonomik Forumu Toplantısında şunu gördük, Amerikadaki gayri safi milli hasılada bir büyüme süreci başlamış ama bu daha epey bir zaman alacak. Bu işi kolay toparlayacak gibi gözükmüyorlar. Bundan hepimiz bir ders çıkarmamız lazım. ABD bu krizi aşmak için piyasaya ciddi bir parasal genişleme veriyor. Dolayısıyla aynen bir yangını söndürmek isteyen itfaiye araçları gibi, merkez bankaları da yangını söndürmek için parayı piyasaya veriyor. Doğal olarak bu yangın bittiği zaman, -şu aralar biraz sönmeye başladı, dumanları çıkıyor- ikinci aşama olan enkaz temizlemeye geçilecek. Üçüncüsü de yeniden yapılanmadır. ABD henüz enkaz temizleme aşamasına gelmiş değil. Bu şu demektir. ABD, basılan paraları geri çekecektir, dünya bir iki yıl içerisinde para bolluğu içerisinde olacak. Gelişmekte olan ülkeler, gelişme konusunda ciddi yol almış ülkeler için hiçbir engel yok. Likidite güvenli bir liman arıyor, Türkiye de bu konuda güvenli limanların başında geliyor.
     Türkiyenin artık farklı pazarlara ihracat yapabilen, farklı pazarlarla ticaret ilişkisi kurabilen bir ülke konumuna geldiğine dikkati çeken Acar, Avrupanın, Türkiyenin ticaretinde önemli bir payı var. Türkiyenin uzun zamandır devam eden bir Avrupa Birliği hayali ve hedefi var. Bu çerçevede de Avrupayı çok yakından takip etmemiz lazım. Avrupa maalesef ciddi bir krizin içine girdi. Çünkü ABDdeki problem, süratle kıta Avrupasına da yansıdı. Özellikle borçlu ve yüklü borçlu çalışan Avrupa ülkeleri -ki bunlar daha çok Avrupanın güneyindeki ülkeler-, dünyadaki bu durgunluktan gerçek anlamda çok etkilendiler. Avrupanın bugünkü konumunu, baba parası yiyen zengin çocuklara benzetiyorum. Avrupa geçtiğimiz yüzyılda dünyanın çok önemli kaynaklarını kendisine trasnfer etme şansına sahip olmuş, genellikle sömürge sistemi ile çeşitli bölgelerden insan ve doğal kaynakları transfer ederek büyük bir servet ve varlık üzerine oturmuş. Bugünkü dünya düzeninde bunlar artık ortadan kalktığı için Avrupa artık bir kaynak yaratmak zorunda, bir üretim yapabiliyor olmak zorunda. Avrupada Almanya ve İtalya dışında, bunu gerçekleştirebilen ülke olmadığını görüyoruz diye konuştu.
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise kentteki yatırımların hızla arttığını, Acardan Afyonkarahisara yatırım yapmasını beklediklerini söyledi.
     İstişare toplantısına, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ve çok sayıda iş adamı da katıldı.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber AFSİADın aylık istişare toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER