Afyonkarahisardan çıkarılıyor, anıt esere dönüşüyor

Afyonkarahisardan çıkarılıyor, anıt esere dönüşüyor -Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu: Dünyanın bir çok yerinde Afyonkarahisar mermer ocaklarından çıkmış anıt eserleri görmek bizlere de onur ve gurur veriyor"


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Dünyanın bir çok yerinde Afyonkarahisar mermer ocaklarından çıkmış anıt eserleri görmek bizlere de onur ve gurur veriyor" dedi.
     Balkanlıoğlu, Fuar Alanında düzenlenen Mermer Makine Teknolojileri Sarf Malzemeleri ve İş Makineleri İhtisas Festivalinin açılışında, Afyonkarahisarın bir çok açıdan Türkiyede ilklerin şehri olduğunu söyledi.
     Bazı sektörlerde de öncü ve önder konumunda olduğunu belirten Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     "Mermer belki 3-5 bin yıl öncesine dayanan bir sanayi. Dünyanın bir çok yarinde Afyonkarahisar mermer ocaklarından çıkmış anıt eserleri görmek bizlere de onur ve gurur veriyor. Binlerce yıl nesilden nesile günümüze kadar gelmiş mermerciliği adeta dünyaya öğreten il konumuna gelmiş. Ancak mermer taş bunları bulunduğu yerden çıkarmak oldukça zor. Geçmişte çok büyük israflar yaşanmış, neredeyse yüzde 90 zayiatla mermer çıkarılıyormuş ancak günümüzde artık mermerin bir gramını bile zayi etmemeye çalışan arkadaşları gördükçe bizlerde mutlu oluyoruz. Bu yeni makinalar adeta peynir kalıbı gibi mermerleri bulunduğu yerden kesip çıkarıyor ve birbirinden güzel sanat eserlerini oluşturuyor. Geçmişte bunlar maalesef yabancı ülkeler tarafından hatta onların bilim adamları ve meraklıları tarafından yapılıp, icra edilip, bizler sadece satın alıp kullanmak durumdaydık. Ancak günümüzde artık müteşebbislerimiz sanayicilerimiz zeki insanlarımız bu makinaları ve bunları çok daha iyilerini ve yenilerini memleketimizde üretir duruma gelmişler. Afyonkarahisarda da bu örnekler var."
     MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz da Afyonkarahisarlının mermerin kıymetini bildiğini kaydetti.
     Mermer konusunda bir meclis araştırma komisyonunun oluşturulması için önerge verdiğini ifade eden Yılmaz, "TBMMde okundu gündemde yerini aldı, inşallah önümüzdeki süreçte iktidarında katkılarını almak suretiyle Türkiye mermerciliği ocakçısından pazarlamacasına kadar masaya yatırılacak" dedi.
     Daha sonra, protokol üyeleri festivalde açılan stantları gezdi.
     Festival açılışına, Balkanlıoğlu ve Yılmazın yanı sıra Afyonkarahisar Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, Jandarma Komutanı Albay Okcin Akşit ve İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik katıldı.
    
     Muhabir: Canan Tükelay
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Afyonkarahisardan çıkarılıyor, anıt esere dönüşüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER