Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Karaca: -Böbrek taşı hastalığı ihmale gelmez. İhmal, hastayı diyalize kadar götürebilir


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Karaca, Böbrek taşı hastalığı ihmale gelmez. İhmal, hastayı diyalize kadar götürebilir yarısında bulundu.
     Dr. Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde bulunan Taş Kırma Ünitesinin (ESWL), börek taşlarını, deneyimli personeli ile cerrahiye gerek kalmadan, modern, pratik ve ağrısız şekilde kırarak tedavi ettiğini ifade etti.
     Yaklaşık bir yıl önce hizmete giren ESWL sayesinde hastaların, gün içerisinde taşını kırdırıp evine gidebildiğini ve günlük yaşantısına devam edebildiğini belirten Dr. Karaca, insan hayatında yaşanabilecek en şiddetli ağrıların sebebi olan böbrek taşlarının zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı böbrek hasarlarına yol açabileceğine dikkati çekti.
     Böbrek taşlarının belirti vermeden önce, aylar ya da yıllar içinde gelişim gösterebileceği bilgisini veren Dr. Karaca, böbrek taşlarının önlenebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Taştan korunmanın en iyi yolu, günlük 2-3 litre sıvı, özellikle su, tüketilmelidir. Diğer taraftan, asitli içeceklerden uzak durulmalı, çay ve kahve tüketimi azaltılmalı, bol lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Halk arasında fazla süt ve peynir tüketmenin taş yaptığı düşünülmektedir, bu tamamen yanlış bir anlayıştır. Taş hastalığı ihmale gelmez. İhmal, hastayı diyalize kadar götürebilir.
    
     -Afyonkarahisar için büyük bir şans-
    
     Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hasan Arslan ise Taş Kırma Ünitesinin Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan sertifikalandırıldığını, 2012 yılının Nisan ayında faaliyete geçen Taş Kırma Ünitesinde bugüne kadar 822 hastaya toplam bin 968 seans gerçekleştirildiğini aktardı.
     Başarı oranının çok yüksek olduğunu belirten Dr. Arslan, Afyonkarahisar Devlet Hastanesinde tedavi sonuçları başarılı olup, uygun hastaların seçimi çok iyi yapılmaktadır. Bu nedenle de başarı oranımız yüzde 85tir. Hastanemizdeki taş kırma cihazı, şu an ülkedeki en modern cihazlardan bir tanesi. Afyonkarahisarda böyle bir ünitenin bulunuyor olması halkımız için gerçekten büyük bir şanstır. Hastanemizin tüm bölümleri gerek personel yönünden gerekse fiziksel ve tıbbi donanım açısından özel hastanelerle yarışabilecek düzeydedir açıklamasında bulundu.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER