Ağa Deresindeki şehitlikte bilimsel inceleme

Ağa Deresindeki şehitlikte bilimsel inceleme -ÇOMÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Büyüksaraç: -Çalışmaları yaptığımız alan içerisinde şehitlik olmaya emare birçok faktör var -ÇOMÜ AÇASAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atabay


ÇANAKKALE (A.A) - Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park sınırları içerisinde yer alan Ağa Deresindeki şehitlik alanında bilimsel inceleme yapıldı.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan çalışmalar sonucunda bölgenin şehitlik alanı olarak bir süre önce kurul tarafından tescilinin gerçekleştiğini söyledi.
     Alanda yapılması düşünülen bazı yatırımlar ve oluşumlar için bölgede keşif yaptıklarını anlatan Büyüksaraç, Çalıştığımız alanlar ile yapılması düşünülen alanların uyuşumu ve uygunluğu konusunu inceledik. Çalışmaları yaptığımız alan içerisinde şehitlik olmaya emare birçok faktör var. Gerek yer altı radarı jeofizik çalışmalar ile gerekse yüzey bulguları ile burada şehitlik alanını gösteren temel bulgular olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca geçmişte bu alanın deniz ile olan etkileşimi çok daha yakın. Çünkü burası alüvyonel bir alan, dolayısıyla zemin açısından da oldukça kötü bir görüntü çiziyor diye konuştu.
     Doç. Dr. Büyüksaraç, alanın deniz suyu girişimli bir alan olduğunu ifade ederek, Ağadere Şehitliğinin şehitlik alan olarak korunması ve buna uygun bir proje geliştirilmesi bu bölge için çok daha önemli, şehitlerimize saygı çerçevesinde yapılması gereken bir durum diye düşünüyorum dedi.
     Çalışmaya katılan ÇOMÜ Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ise Ağadere bölgesinin 1915 yılında iki tane hafif yaralı hastanesi, bir tane ağır yaralı hastanesi, bir subay ve bir de orduda görülen adi hastalıklar için oluşturulmuş olan toplam beş hastaneden oluşan bir saha olduğunu bildirdi.
     Buranın özellikle gemiden atılan toplara karşı güvenli olan bir bölge olması nedeniyle oldukça büyük bir sahayı kapsadığına işaret eden Atabay, şöyle devam etti:
     O dönemde yaralı olanlar buraya getirildikten sonra tedavi oluyorlar, tekrar cepheye dönüyorlar. Eğer ağır yaralı olanlar varsa ya karşı tarafa ya da buraya yakın olan Tekirdağ ve İstanbuldaki hastanelere gönderiliyorlar. 1915 yılında burada hayatını kaybeden yaklaşık 3 bine yakın şehidimiz var. Onlar ise burada Ağadere bölgesindeki yamaçlara gömülmüş vaziyette. Burası gerçekten çok kritik bir yerde aynı zamanda da güvenli bir saha olması nedeniyle de İstanbuldan Gelibolu Yarımadasındaki ulaşım içinde kullanılıyor. Buraya gelenlere özellikle o dönemde çok önemli olan sıcak bir içecek olan çay hizmetinin verilmesi Kızılay tarafından sağlanması nedeniyle bu açıdan da dikkat çekici bir bölüm.
     Bölgede yapılan çalışmada 2 jeofizik yöntem kullanıldığını belirten Yrd. Doç Dr. Cahit Çağlar Yalçıner ise Bunlardan bir tanesi yer altı radarı diye tanımlanan jeo radar yöntemi diğeri ise yer manyetik alanı ile çalışan manyetik yöntem. Jeo radar yönteminde antenler sayesinde yerin 7 ile 9 metre arasındaki derinliklere ulaşıldı. Genel bulgularda ise ilk bir kaç metrede karşımıza çıktı dedi.
     İnceleme heyetine ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Erat, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü, Milli Parklar Şube Müdürü Turhan Akay, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu ve teknik ekip eşlik etti.
    
     Muhabir: Bülent Ersöz / Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Ağa Deresindeki şehitlikte bilimsel inceleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER