Ağrıda koyun, keçi aşılama çalışmaları başladı

Ağrıda koyun, keçi aşılama çalışmaları başladı


AĞRI (A.A) - Ağrıda koyun, keçi vebasına yönelik aşılama çalışmaları başladı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ağrı İl Müdür Vekili Zeki Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde 3 Eylül-2 Kasım arasında Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesi kapsamında koyun, keçi vebasına yönelik (PPR) aşılama kampanyasının başlatıldığını belirtti.
     Çelik, açıklamasında Avrupa Birliği (AB) destekli olarak yürütülecek proje kapsamında, 2012 yılında yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlar ile 2011 yılında herhangi bir nedenle aşılanmayan hayvanların aşılanıp, küpeleneceğini ve kayıt altına alınacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Koyun ve keçi vebası hastalığı Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının önemli hastalıklar listesinde yer alan salgın bir hastalıktır. Gözyaşı, bulaşık su ve yem, burun akıntısı, salya ve gaita ile bulaşan koyun, keçi vebası hastalığı yüksek ateş, ishal, ağız ve burun akıntısı belirtileri ile kendisini gösterir. Hastalıkta aşılama yüzde 100 koruyucu bir önlem olup, hayvanlar hayatları boyunca 1 kez PPR aşısı ile mutlaka aşılanmalıdır. Hastalıkla mücadele ve korunmada, sürüye yeni katılan hayvanların, en az 21 gün sürüden ayrı tutulması, ağıl girişlerinde dezenfektan madde bulundurulması, hayvanlara PPR aşısının uygulanması, yeni alınacak hayvanlara PPR aşısının yapılıp yapılmadığının öğrenilmesi, pazarda satılacak veya başka bir yere nakledilecek hayvanlara en az 15 gün önceden PPR aşısının yaptırılması ve veteriner sağlık raporunun alınması, şüpheli vakalarda il veya ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine haber verilmesi gerekmektedir.
     Aşı uygulanmamış küpesiz küçükbaş hayvanların pazara giremeyeceğini vurgulayan Çelik, söz konusu hayvanların mezbahada kesilemeyeceğini, il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporunun düzenlenmeyeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Fethullah Yaman / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ağrıda koyun, keçi aşılama çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER