Ağustosta doğal klimayla serinliyorlar

Ağustosta doğal klimayla serinliyorlar -Elazığın eski yerleşim yeri Harputta bulunan, sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düştüğü, kar ve buz tabakalarının oluştuğu Buzluk Mağarası sıcaktan bunalanların serinleme mekanı oldu


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Elazığın eski yerleşim yeri Harputta bulunan Buzluk Mağarası, sıcaktan bunalanların serinleme mekanı oldu.
     Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta bulunan, hava sirkülasyonundan dolayı yaz aylarında sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düştüğü mağarada, yer yer kar ve buz tabakalarına rastlanıyor. 200 metre derinliğe sahip olduğu tahmin edilen Buzluk Mağarası, sıcaklığın yeniden arttığı bu günlerde, bunaltıcı sıcaklardan bir süreliğine de olsa uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri oldu. Ziyaretçilerden bazıları, mağaradaki buzun şifalı olduğuna inanarak, buzları evlerine götürüyor.
     Mağarada serinleyenlerden öğretmen Hacı Balalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Buzluk Mağarasının Elazığın çok önemli bir değeri olduğunu belirterek, Özellikle yaz aylarında sıcaklardan bunalan Elazığlıların ferahladığı bir mekan. Buraya gelerek hem buranın havasını teneffüs etmiş oluyorlar hem de sıcak ortamdan bir nebzede olsa kurtulmuş oluyorlar dedi.
     Buzluk mağarasının çok eski bir tarihi olduğunu kaydeden Balalan, soğutma sistemlerinin olmadığı dönemlerde Elazığlıların soğutma ve buz ihtiyacını buradan karşıladıklarını, buradan çıkarılan buzların şehir merkezinde Kasaplar Çarşısı diye anılan yerde satıldığını söyledi.
     Ankaradan mağarayı görmeye gelen Yetkin Ağaçkıran da şunları kaydetti:
     Burası gerçekten inanılmaz güzel. Ancak bu doğa olayını turizme ve bölge halkına tanıtmak, kazandırmak adına çok ciddi eksiklikler var. Bu da bölgenin turizmde geri kalmasından kaynaklanıyor. Özellikle güney bölgelerimizdeki mağaralar incelenip, burası da aynı seviyeye getirilebilir.
     İskoçyadan gelen gurbetçi bir aile ise havaların sıcak olması nedeniyle Buzluk Mağarasına geldiklerini ve burayı herkese tavsiye ettiklerini belirtti.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Ağustosta doğal klimayla serinliyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER