Ahırların kireçle dezenfekte edilmesi

Ahırların kireçle dezenfekte edilmesi -Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eraslan: Ahırlarda kireçle uygulanan dezenfeksiyon işlemi kolay ve maliyeti ucuz olan bir yöntemdir


IĞDIR (A.A) - Iğdır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Eraslan, ahırların kireçle dezenfekte edilmesinin hayvan sağlığı için önemli olduğunu belirterek, Ahırlarda kireçle uygulanan dezenfeksiyon işleminin kolay ve maliyeti ucuz bir yöntemdir dedi.
     Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kireçle dezenfekte işleminin eskiden beri kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti. Şap hastalığı başta olmak üzere birçok salgın hastalıkta kireçle dezenfeksiyon işleminin önemli olduğuna dikkati çeken Eraslan, Ahır, kümes ve hayvan barındıran diğer mesken yerleri etkili kimyasal maddelerle yıkanarak veya pulverizasyonla dezenfekte edilir dedi.
     Ahırlarda kireçle uygulanan dezenfeksiyon işleminin kolay ve maliyeti ucuz bir yöntem olduğunu anlatan Eraslan, şunları kaydetti:
     Ahır zemini taş, tuğla veya beton ise dezenfektanlarla iyice fırçalanarak yıkanır. Ahırın tam olarak dezenfeksiyonu taze sönmüş kireçle badana yapılarak tamamlanır. Bu dezenfekte işlemi hayvan sağlığı için önemli etkiler yaratır. Bu işlem uygun zamanlarda yapılarak dezenfektasyon birçok hastalığı önlenmesini sağlar. Kireçle yapılan dezenfekte işlemi eskiden beri kullanılması kolay ve maliyeti az olan bir yöntemdir. Dolayısıyla veteriner hekimlerimiz bu işlemi üretici çiftçilerimize tavsiye ederek bu işlemi belli aralıklarla yapmalarını istiyorlar.
     Veteriner hekim Hakkı Özbey ise kireçle dezenfekte edilen ahırın hayvan sağlığı açısından önemli olduğunu belirterek, Ahırda mikroplar fazla ise birkaç dakikada yok olurlar. Haftada bir ahırın zeminine suyla seyreltilerek uygulandığında fiziksel etkisini gösterir, yüzey gerilimini düşürür. Böylece gelişimini tamamlamış veya tamamlamamış bakterileri etkiler dedi.
     Özbey, Ayak hastalıkları, meme hastalıkları ve göbek hastalıklarının azaltılmasında ve idrardan kaynaklanan kötü kokuların idrarda bulunan amonyağı bağlayarak azaltır. Ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında solunum hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek uygulanması tavsiye edilir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Emrah Kocabey
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ahırların kireçle dezenfekte edilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER