Ahlatta yenilebilir enerji kaynakları konferansı

Ahlatta yenilebilir enerji kaynakları konferansı


BİTLİS (A.A) - Ahlatta, Yenilebilir Enerji Kaynakları ve Güneş Enerjisinden Elektrik Üretme konferansı düzenlendi.
     Ahlat Kültür Merkezinde, Ahlat Ziraat Odasınca (AHZO) düzenlenen konferansta konuşan Güneş ve Rüzgar Enerji Sistemleri Şirketi TURKWATT Operasyon Müdürü Burak Şenöz, gelecek nesiller için TURKWATT firmasının, rüzgar ve güneş enerjisiyle kendi elektriğini üretmesi konusunda birçok sistem hazırladığını bildirdi.
     Bu sistemi tüm Türkiyeyi gezerek çiftçilere ve büyük sanayicilere anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Şenöz, şöyle konuştu:
     Dünyada olmazsa olmazlardan biri enerji diğeri ise gıdadır. Enerji olmazsa üretim, üretim olmazsa da yaşam olmaz. Bu nedenle gelecek nesiller için TURKWATT firması, rüzgar ve güneş enerjisiyle, kendi elektriğini üretmesi konusunda birçok sistem hazırladı. Güneş enerjisini toplumumuz genellikle sıcak su elde etmek için kullanıyor. Ama bizim yaptığımız sistemlerle güneş enerjisini elektriğe dönüştürüyoruz. Çiftçilerimizin ve sanayicilerimizin artık kendi elektriğini üretip, doğanın gücünden faydalanması için Avrupa Birliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve kırsal kalkınma projelerinden yararlanarak, yüzde 50 hibeyle projeler üretebilir.
     Maliyeti düşürmek, para kazanmak ve aynı zamanda ülkenin dış enerji açığının kapatılmasına katkıda bulunmak amacıyla çiftçilerin ve sanayicilerin elektriğini kendisi üretmesi gerektiğini belirten Şenöz, bunun çok önemli bir yatırım aracı olduğunu söyledi.
     Şenöz, Bununla birlikte yeni iş alanları açılır ve sektörler gelişir. Ayrıca yeni çıkan enerji kanunuyla solar sistemi yatırımları teşvik edilmekte, bireysel veya kurumsal tüm kullanıcılar ürettikleri elektriğin fazlasını devlete satabilecek. Bu teşvik yapacağınız yatırımlarda amortisman süresini 10 yıldan 5 ile 6 yıla düşürerek anlam kazanacak dedi.
     Türkiyenin güneş enerjisi bakımından adeta bir cennet olduğunu belirten Şenöz, diğer dünya ülkeleriyle kıyaslandığında güneş enerjisinde de büyük bir imkana sahip olduğunu kaydetti.
     Konferansa Kaymakam Osman Dölek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, AHZO Başkanı Necat Demirden, çiftçiler ve sanayiciler katıldı.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Ahlatta yenilebilir enerji kaynakları konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER