Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: -Ekonomide, iş gücü piyasasında kadının rolünü yükseltmek en önemli hedeflerimizden biriydi -Artık kadınlarımız iş hayatına girmeye başladı. Şu an sanayide yüzde 15, hizmet sektöründe yü


GAZİANTEP (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ekonomide kadının rolünü yükseltmenin en önemli hedeflerinden birisi olduğunu belirterek, Artık kadınlarımız iş hayatına girmeye başladı. Şu an sanayide yüzde 15, hizmet sektöründe yüzde 40, tarım sektöründe yüzde 40 kadın çalışma oranımız var dedi.
     Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından yaptırılan kreşin temel atma töreni, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünün katıldığı törenle gerçekleştirildi.
     Şahin, törende yaptığı konuşmada, toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir kalkınmadan geçtiğini, sürdürülebilir kalkınmayı başarabilmek için herkesi kalkınma hamlesi içerisinde ana aktör yapmak gerektiğini belirtti.
     Özellikle eğitim, sağlık ve istihdam alanında doğuştan gelen hakları kullanmaları için pozitif ayrımcılık yapmaya inandıklarını ifade eden Şahin, Gaziantepte eğitimle ilgili pozitif ayrımcılık yaparak artık kız çocuklarıyla erkek çocukların eşit eğitim imkanından istifade etmeye başladığını vurguladı.
     Sağlıklı reform sayesinde yeni doğan çocukların sigortalı olduğunu ve 18 yaşına kadar bütün sağlık imkanlarından yararlandığını, anne ve bebek ölüm hızı oranlarını Avrupa Birliği (AB) standartlarına getirdiklerini anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ekonomide, iş gücü piyasasında kadının rolünü yükseltmek en önemli hedeflerimizden biriydi. Ama biz muhafazakar demokrat bir partiyiz. Güçlü birey, güçlü aile ve güçlü millete inanıyoruz. Güçlü alenin içerisinde kadınların ekonomik olarak, eğitim olarak güçlenmesinin aileyi zayıflatmayacağına inanıyoruz. O, onun alternatifi değil. Hem güçlü bir ekonomide kadın olabilir, hem eş, hem anne olabilir. Aile ve iş yaşantısını uyumlu hale getirmemiz bizim partimizin de en büyük politikasıydı.
     Bakan Şahin, artık kadınların iş hayatına girmeye başladığını ifade ederek, Şu an sanayide yüzde 15, hizmet sektöründe yüzde 40, tarım sektöründe yüzde 40 kadın çalışma oranımız var dedi.
    
     -Damdan düştüğünüz zaman görüyorsunuz
    
     Şahin, temelini atacakları kreşin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
     Ben de damdan düşmüş bir kardeşiniz olarak 2 evladını yetiştirirken, 15 sene özel sektörde çalıştım. Emekle para kazanmanın ne olduğunu biliyorum. Mühendis olarak işe girdiğim zaman ben çok şanslıydım çünkü annem çocuklarıma bakabildi. Benim kızım uzun yıllar anneanneye anne dedi. Çünkü gece yarısı fabrikaya gitmek zorundayım. Hafta sonları orada olmak zorundayım. Başka çare yok. O fabrikanın büyümesi ve kalkınması için bizim onu yapmamız lazım. Yoksa bu şehir olamazdı. Sayın Bakanım, sanayiye ilk giren kadın mühendislerden biriyiz biz. Ondan sonra şimdi yüzlerce kadın mühendis teknik alana girdi ve çalışıyor. Şimdi damdan düştüğünüz zaman görüyorsunuz. Ben şanslıydım ama herkes benim kadar şanlı olmayabilir. Biz sosyal devlet olarak bu sistemleri güçlendirmemiz lazım.
     Şahin, organize sanayi bölgeleri içinde kreş temelinin ilk kez Gaziantepte atıldığını, Türkiyeye bu konuda da örnek olacaklarını ifade etti.
    
     -İçimde uhde kalmıştı
    
     Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu da 500 metrekare alan üzerine inşa edilecek kreşin 8 derslikli ve 200 öğrenci kapasiteli olacağını belirterek, Başkanlığım döneminde içimde uhde kalmıştı. Beni nerede bir bayan görse, başkanım bize kreş yap, çocuklarımız çok perişan, çalışamıyoruz diyorlardı. Bugün çok mutluyum diye konuştu.
     Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde 5 tane kreş yapacaklarını bildiren Nakıboğlu, bölgede bin 200 öğrenci kapasiteli endüstri meslek lisesi inşaatının sürdüğünü, ayrıca 400 kişilik yurt yapacaklarını belirtti.
     Vali Erdal Ata da nüfusun yarısı kadınlar olmasına rağmen çalışma hayatına katılma oranlarının çok düşük olduğunu söyledi. AB ülkelerinde kadınların çalışma hayatına katılma oranı yüzde 63,9 iken Türkiyede yüzde 26 ve Gaziantepte yüzde 14 olduğunu belirten Ata, Kadınlar çalışma hayatına katıldıkları zaman çocuklarımızı nereye bırakacağız sorusu onları meşgul ediyordu. Burada yapılacak kreş bir nebze de olsa bu sorunun çözümüne katkıda bulunacak diye konuştu.
     Konuşmaların ardından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kilis Valisi Yusuf Odabaş, Gaziantep OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu ve milletvekilleri, butona basarak kreşin temeline ilk harcı koydular.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek / Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER