AK Parti Milletvekili Tamerden Engelliler Haftası

AK Parti Milletvekili Tamerden Engelliler Haftası mesajı


KAYSERİ (A.A) - AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Engelliler Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Tamer, masajında, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15inin çeşitli engellilik durumuna sahip olduğunu ve nüfusun yaşlanması, kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısında artma meydana geldiğini söyledi.
     "Tüm dünyada engellilik konusunun evrensel normlara oturtulmuş olduğunu belirten Tamer, şunları kaydetti:
     "1982 yılında hazırlanan Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesinde "herhangi bir ayrım yapılmaksızın özürlü kişilerin en yüksek sağlık hizmeti standardına ulaşma hakları" vurgulanmıştır. Ülkemizde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2,5 iken süreğen hastalığı olanların oranı yüzde 9,70 bulunmuştur. Altı ve daha yukarı yaştaki kişilerden okuma yazma bilmeyenlerin oranı ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerde yüzde 36,33 iken süreğen hastalığı olanlarda yüzde 24,81dir. Yaklaşık 8 buçuk milyon kronik hasta ve engelli, yapılı çevrede hareketliliklerini kısıtlayan çok sayıda engelin ve uygun olmayan düzenlemelerin bulunması nedeniyle toplumsal hayata katılımda sorunlar yaşamaktadır."
     Sağlık hizmetleri planlanırken ve sunulurken, yaşlı nüfus ve yaşlılarla ilgili olabilecek sağlık sonuçları ile engelli bireylerle ilgili gelişmelerin dikkate alınması gerektiğine dikkati çeken Tamer,
     "Sağlık alanında yeni politikaların ve stratejilerin geliştirilmesine öncelik verilmelidir. Bütün sağlık çalışanlarının, engelliliğin sadece tıbbi yönüne odaklanmaması, sosyal ve insan hakları modeli hakkında da bilinçlendirilmesi gerektiği gibi ülke olarak da her türlü yasal düzenlemeler yapılmalıdır."dedi.
     Tamer, hükümet olarak da engelli vatandaşların yanında olduklarını ve bu duygularla tüm engellilerin engelliler haftasını kutladıklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Esra Gül Aktürk
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber AK Parti Milletvekili Tamerden Engelliler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER