Akciğer kanseri sayısında artış

Akciğer kanseri sayısında artış -İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Dr. Yıldırım: -Tütün ve mamülleri yoğun tüketildiği için akciğer kanseri oranı bölgede yüksek


BATMAN (A.A) - Yılmaz Ekinci - Batman Bölge Devlet Hastanesi İç Hastalıkları ve Onkoloji Uzmanı Dr. Mustafa Yıldırım, bölgede tütün ve mamüllerinin yoğun tüketilmesi nedeniyle akciğer kanseri oranının yüksek olduğunu söyledi.
     Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastane bünyesinde yeni kurulan Onkoloji ve Kemoterapi Ünitesine bir ayda 90 hastanın başvuruda bulunduğunu belirtti.
     Hastaların söz konusu ünite kurulmadan önce tedavi için çevre illerdeki hastanelere gittiklerini kaydeden Yıldırım, Kemoterapi alan hastalarda ciddi bulantı, kusma, güçsüzlük gibi yan etkileri oluyordu. Bu yan etkilerle beraber yolculuk yapmak bir başka ile gitmek tedavi almak hastalar için oldukça zor oluyordu. Bu nedenle Bölge Devlet Hastanesinde ünite kurulması çok önemlidir dedi.
     Hastalıkla ilgili tanı ve tedavi aşamalarının hastane bünyesinde yapıldığını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
     Ortalama günde 3-5 hasta geliyor. Bu hastaların büyük bir kısmı tedavisine bizim başladığımız hastalar. Burada daha çok kolon kanseri, meme kanseri ve akciğer kanserine rastlıyoruz. Bölgede yoğun oranda tütün tüketilmekte bunun sonucu olarak akciğer kanseri oranı da bu bölge de yüksektir. Bunun önlenmesi için hastanemizde Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM) ünitemiz var. Sigara bıraktırma polikliniği hizmeti de veriliyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması akciğer kanserini önlemenin tek yolu gibi görünüyor.
     Hastalığın isminin bile insanları korkuttuğunu ifade eden Yıldırım, Yeni gelişen tedavi yöntemleriyle hastanın yaşama süresini uzatmak mümkün. Hastalığı tedavi etmek mümkün. Hasta ve hasta yakınlarına tedaviden kaçınmamalarını, tedavilerini aksatmamalarını, bunun sonucunda bu hastalığı yenebileceklerini hatırlatmak isterim dedi.
     Onkoloji ve Kemoterapi Ünitesinde tedavi gören 63 yaşındaki Abdulaziz Özekinci de tedavi olmak için şimdiye kadar Diyarbakırdaki hastanelere gittiğini anlatarak, Burada servis açılmasıyla Diyarbakıra gitmekten kurtulduk. Tedavimi burada yürütüyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Akciğer kanseri sayısında artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER