Aksarayda Mehmet Akif Ersoy Konferansı

Aksarayda Mehmet Akif Ersoy Konferansı


AKSARAY (A.A) - Prof. Dr. M.Fatih Andı, Mehmet Akif Ersoyu sadece İstiklal Marşı şairi olarak bilmenin yanlış olduğunu, çok yönlü bir şahsiyet olan Ersoyun her yönüyle tanınması gerektiğini söyledi.
     Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M.Fatih Andı, Aksaray Kültür Merkezinde Mehmet Akif Ersoy konulu konferansta, toplumsal değer olan şahsiyetlerin çok yönlü şahsiyetler olduğunu belirterek, toplumun hangi yönünden bakarsa orada kendisini görebileceğini ifade etti.
     Bu nedenle Akifi anmaktan çok anlamak zorunda olduğumuzu dile getiren Andı, Akif üzerinden bizim kazanacağımız çok şey var. Akif tek bir noktaya sıkıştıracağımız bir şahsiyet değil. Bizlere okul yıllarında ısrarla Mehmet Akif eşittir İstiklal Marşı denklemi öğretildi. Doğrudur da ama onun dışında bir şey söyleyemedikten sonra Mehmet Akifi yalnızca İstiklal Marşının şairi olma vasfına hapsetmek çok da insaflı bir şey olmasa gerek dedi.
     Mehmet Akif Ersoyun çok yönlü bir şahsiyet olduğunu dile getiren Andı, şöyle devam etti:
     Akif şair. Edebiyatçı sistem bize ısrarla bunu öğretti. Eğitim müfredatımız başka bir şey öğretti mi Akiften yana- Mesela Akif bir din âlimidir diye öğrettiler mi- Bilmeyiz bile Akifin yeri geldiğinde cami kürsüsüne çıkıp vaaz eden bir hoca efendi olduğunu. Bu tarafı ile seyredeceğimiz Akif, bizde Akifin bu tarafını yeşerteceği düşüncesi ile sistem tarafından üstü örtülmüştür. Onun dışında bir dil alimidir. Filologdur. Döneminde Arapçayı, Farsçayı, Fransızcayı ve elbette Türkçeyi en iyi bilen birkaç isimden bir tanesidir. Akif, her şeyden evvel bir fen adamı. Veterinerlik okumuş. Batının fen eğitiminin içinden gelmiş. İstanbul Üniversitesinde müderris. Yani bir üniversite hocası. Bir eğitici, ömrü boyunca da bu misyonu devam ettiriyor. Bu Akif aynı zamanda bir siyasetçi Milletvekili olmuş. Bu Akif aynı zamanda bir musikişinas ileri yaşlarında dönemim en büyük neyzeni olan Neyzen Teyfikin önünde diz çöküp ney çalmayı öğrenmiş ve neyle Türk Sanat musikisinin en zor bestelerini icra edecek bir ustalığa kavuşmuş. Aynı Akif 40 yaşından sonra hafızlığını tamamlamış.
    
     Muhabir: Ersin Altınsoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Aksarayda Mehmet Akif Ersoy Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER