Aksaray yatırımdaki cazibesini 2013de de sürdürüyor

Aksaray yatırımdaki cazibesini 2013de de sürdürüyor -Teşvik sisteminde 5. bölgede yer alan Aksaray OSBde bu yıl içinde 33 fabrikanın daha açılmasıyla istihdam edilen işçi sayısı 10 binin üzerine çıkacak -OSB Müdürü Çağlar: Yurt dı


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Yeni teşvik sisteminde 5. bölgede yer alan Aksaray Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 2013 yılında yatırım için arsa taleplerindeki artış devam ederken, OSBde bu yıl 5 bin kişiye istihdam sağlayacak 33 fabrika faaliyete geçecek.
     OSB Müdürü İsmet Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılından itibaren 5084 sayılı teşvik yasasından yararlanan Aksarayın önünün açıldığını ve yatırımların ivme kazandığını söyledi.
     OSBde toplamda 666 hektar alandan oluşan 300 parselden 265inin yatırımcıya tahsis edildiğini belirten Çağlar, bugün itibariyle 136 fabrikanın faaliyet gösterdiği sanayi bölgesinde 6 bin işçinin çalıştığını ifade etti.
     Yılbaşından itibaren yeni teşvik sisteminin devreye girmesiyle, yeni yatırım taleplerinin gündeme geldiğini dile getiren Çağlar, 2013 yılının 2,5 aylık döneminde yatırımcılara 24 parsel tahsisi yaptıklarını kaydetti.
     285 bin metrekare alanda bulunan 24 parselde kurulacak fabrikaların üretime geçmesiyle 500 işçinin daha istihdam edileceğini, ayrıca bu yıl çok önemli firmaların yatırımlarının hayata geçeceğini aktaran Çağlar, şöyle devam etti:
     Doğuş Çay, büyük bir cips fabrikası kuracak. Bu fabrikada 700-800 civarında işçi istihdam edilecek. Collins firması 1300-1400 civarında insana iş sağlayacak fabrikasını hizmete açacak. Avrupanın birçok ülkesinde yatırımı olan bir kuruluş OSBde yumurta viyolü üretimi yapacak. Şu anda yatırım aşamasında 33 fabrika var. Bu fabrikaların tamamının 2013 yılı itibariyle devreye girmesi bekleniyor. Bunların açılmasıyla minimum 4-5 bin civarında işçi istihdam edilecek. Böylece OSBde istihdam edilen işçi sayısı 10 binin üzerine çıkacak.
     Çağlar, yatırım teşvikinin yanı sıra Aksaray OSBnin konumu ve lojistik avantajları ile Türkiyenin yatırım için önde gelen illeri arasında yer aldığına dikkati çekerek, Aksaray OSB, Mersin Limanına 240 kilometre mesafede. Mersine yapılan Uluslararası Havalimanı da ihracatı düşünen şirketler için Aksarayın önemini bir kat daha artırdı. Bu gelişme ihracatçının ürününü en kısa zamanda pazarlara ulaştırabilmesi adına çok önemli. Aksaray OSBnin Ortadoğuya da yakın olması ve o bölgeye ürün gönderebilme imkanı da yatırımcı için cazip diye konuştu.
    
     -10 yıl sigorta primi ödemeyecekler-
    
     Aksarayın yeni teşvik sisteminde 5. bölgede olması nedeniyle OSBye yapılan yatırımlarda 6. bölgenin avantajından yararlanma imkanı bulunduğunu anlatan Çağlar, bu sayede OSBde teşvik süresinin 10 yıla çıktığını vurguladı.
     Teşvik kapsamında istihdam edilen işçinin sigorta priminin 10 yıl süreyle ödenmeyecek olmasının yatırımcı için en cazip imkan olduğunu dile getiren Çağlar, Bununla birlikte KDV ve ÖTV istisnası var. Belli oranda gelir vergisi muafiyeti var dedi.
    
     -Mercedesin yan sanayisi Aksaraya geliyor-
    
     Hedeflerinin; önümüzdeki 10 yıllık dönemde komşu iller Konya ve Kayserinin seviyesine gelmek olduğunu ifade eden Çağlar, şunları kaydetti:
     Şu anda planlarımızı ona göre yapıyoruz. Doluluk oranımız yüzde 92ye ulaştı. En kısa zamanda 500 hektarlık yeni bir alan açacağız. Bununla birlikte yeni bir firmayla görüşmelerimiz devam ediyor. Yurt dışından gelen bir firma büyük bir yatırım için 900 dönüme yakın arsa istedi. Üretim tesisleri için 340 bin metrekare kapalı alan yapacaklarını söylediler. Aksaraydaki Mercedes-Benz' class='textetiket' title='Mercedes Benz haberleri'>Mercedes Benz Kamyon Fabrikası son zamanlarda tedarikçilerini yakınında istiyor. Bu nedenle İstanbul, Bursa ve İzmirden gelen Mercedes Benzin tedarikçileri de Aksarayda üretim yapmak istiyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Aksaray yatırımdaki cazibesini 2013de de sürdürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER