Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçin

Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçin


ISPARTA (A.A) - Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçileceğini bildirdi.
     Kişioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirtti.
     Her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini vurgulayan Kişioğlu, vücuda solunum yolu ile karbonmonoksidin doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellendiği, bu şekilde zehirlenmelere ve ölümlere neden olduğunu kaydetti.
     Karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğini belirten Kişioğlu, alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçilebileceğini vurguladı.
     Kişioğlu, zehirlenmeleri önlemek için alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:
     Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla yanması yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Alınacak tedbirlerle karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER