Almanlardan ilham alan gurbetçi, evini müzeye

Almanlardan ilham alan gurbetçi, evini müzeye çevirdi -Uzun yıllar yaşadığı Almanyada gezdiği müzelerden etkilenen İbrahim Özdemir, Kırşehirdeki 3 katlı evini müzeye çevirdi -Kültür ve Turizm Bakanlığından koleksiyoner belgesi alan


KIRŞEHİR (A.A) - Aykut Aktaş - Uzun yıllar yaşadığı Almanyada gezdiği müzelerden etkilenen gurbetçi İbrahim Özdemir, Kırşehirdeki 3 katlı evini müzeye çevirdi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığından koleksiyoner belgesi alan Özdemirin müzesinde, tespih koleksiyonu, Osmanlı Padişahı Organ Gazinin mührü, Sultan Reşadın nargile marpucu, Alman ve Fransız krallarının kişisel eşyaları, tarihi silahlar, kılıçlar, tarım aletleri ile 8 bin kitap bulunuyor.
     Kırşehirde yaşayan İbrahim Özdemir (73), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında gittiği Almanyadaki müzelerde gördüğü koleksiyonlardan etkilenerek, koleksiyoner olmaya karar verdiğini söyledi.
     Dedelerinden kalan eşyaları biriktirdiğini ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:
     Atalarımızdan bize kalan ve günümüze kadar intikal eden dürüstlük, cömertlik anlayışı ile tarihi eşyalar içinde büyüdük. Tahta çürümüş, demir paslanmış diye atmamışlar, sahip çıkmışlar. Bu gelenek günümüze kadar devam etmiş. 2002 yılında Almanyadan kesin dönüş yaptım ve 3 katlı evimi müzeye çevirdim. Eski eserlerin her biri bir yerdeydi. Bu bina yapılınca bir araya getirmeye başladım. İmkanı olan herkesin bu tür eserleri yaşatmasını istiyorum.
     Evini müze haline getirdikten sonra Afyonkarahisar ve Kahramanmaraş başta olmak üzere Anadolunun bir çok ilini dolaşarak tarihi eser niteliğindeki eşyaları da toplamaya başladığını anlatan Özdemir, eserleri özenle koruduğunu dile getirdi.
     Özdemir, şunları anlattı:
     Müzelik eserlerin çıkacağı yer belli olmaz. Mücevheratın iyisi çöplükte yatarmış. Afyonda torunumun düğünü vardı. Düğüne gittiğimde bir hurdacıda silah gördüm. Silahı 5 liraya satıyordu, ben ona 50 lira verdim. Adam sevindi. Ama pas nedeniyle ele alınacak durumu yoktu. Biz de onu kurtardık, temizliğini, bakımını yaptık. Tarihine baktık ki, 1802 model bir silah. Ağızdan dolmalı, çifte namlulu bir silah. Bugün ülkemde bu silahtan ya bir ya da iki tane vardır.
    
     -Orhan Gazinin mührü var-
    
     Müzede birçok kültüre ait eser bulunduğunu ifade eden Özdemir, bu eserlerin sayısını artırmak için çalışmaya devam ettiğini bildirdi.
     Özdemir, bazı insanların ellerindeki tarihi malzemeleri ihtiyaçtan bazılarının ise fazlalıktan sattıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Müzemizde atalarımızın kullandığı değerli eşyaların yanı sıra Fransa Kralı 18. Louis ve bir Almanya kralının kehribardan yapılan sigara ağızlıkları var. Sultan Reşadın sigara ağızlığı, nargile marpucu, tespihi var. Tarihi silahlar, kılıçlar var. Orhan Gazinin mührü var.
     Gittiğim şehirlerde müzeleri ve tarihi eşya satan yerleri ziyaret ederim. Müzemde olmayan tarihi eserleri buralardan temin etmeye çalışırım. Bazı tarihi eşyalar kıymetini bilmeyenlerin ellerine düşüyor. Bunları o kişilerden kurtarıyoruz. Bizim bu müzedeki eşyalarımız evlada benzer. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Almanlardan ilham alan gurbetçi, evini müzeye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER