Amasyada kizaz üretimi

Amasyada kizaz üretimi -Vali Öz: Türkiye kiraz üretiminin yüzde 8ini üretir hale geldik


AMASYA (A.A) - Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Amasyanın Türkiye kiraz üretiminin yüzde 8ini üretir hale geldiğini söyledi.
     Öz, Beşgöz mevkisinde bulunan bir soğuk hava deposunda, kirazın işlenerek paketlenme çalışmalarını izledi. İncelemeleri sonunda gazetecilere açıklama yapan Öz, Amasyanın son yıllarda tarımsal alanda önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını vurguladı.
     Üreticinin devlet ve yerel yönetimler tarafından desteklendiğini anımsatan Öz, Devlet olarak çiftçimizi birçok yönden destekliyoruz. Üreticilerimizin küresel ekonomideki gelişmeleri takip etmesiyle beraber meyvecilik başta olmak üzere sebzecilik ve seracılıkta önemli bir değişim var dedi.
     Amasyanın toplam tarımsal üretiminin gayrisafi milli hasıla içindeki payının 1 milyar 300 milyon civarında olduğunu ve bu rakamın her yıl artış gösterdiğini anlatan Öz, şöyle devam etti:
     Türkiye kiraz üretiminin yüzde 8ini üretir hale geldik. Bu da güzel bir gösterge. Bu rakamları hem miktar hem de kalite yönünde her geçen yıl artırmak istiyoruz. Bu çerçevede tarım teşkilatımız, üretici birliklerimiz, kooperatifler ve tüccarlarımız ile beraber ortak çalışma yürütmek istiyoruz. Pazarlama ve satış alanında da gerekli yatırımların yapılması gerekiyor. Bu anlamda önemli çalışmalar var.
     Öz, Amasya kirazının tesislerde şoklaması yapılarak paketlendikten sonra çeşitli Avrupa, Orta Doğu ile Afrika ülkelerine kadar gönderilebilecek dayanıklıkta olduğunu ifade etti.
     Kiraz sezonu bakımından Amasyanın avantajlı olduğunu dile getiren Öz, Amasyanın 200 rakımdan 900-1000 rakımlara çıkan ürün alanının olduğunu ve 2 ayı aşan bir hasat dönemi yaşandığını, bu durumun ticari avantaj sağladığını söyledi.
     Tesis sahibi Macit Okur ise kiraz mevsiminde yaklaşık 100 kişi istihdam ettiğini ifade ederek, şoklayarak paketledikleri kirazları Rusya başta olmak üzere Almanya, İngiltere, Hollanda ve İtalyaya ihraç ettiklerini anlattı.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü / Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Amasyada kizaz üretimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER