Anadilde savunma düzenlemesi

Anadilde savunma düzenlemesi -Diyarbakır Baro Başkanı Elçi: -Tercüman, kolluk birimi tarafından hazır edilmeli ve masrafları devlet karşılamalı


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, anadilde savunma yasa tasarısına ilişkin olarak, tercümanın kolluk birimi tarafından hazır edilmesi ve masraflarının devletçe karşılanması gerektiğini savundu.
     Elçi, Diyarbakır Barosunda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Ceza Muhakemeleri Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin görüş ve önerilerini açıkladı.
     Türkçe bilmeyen vatandaşların öteden beri yargılama süreçlerinde önemli sorunlar yaşadıklarını öne süren Elçi, Uygulamada özellikle ceza yargılamalarında, birkaç kelime Türkçe bilen şüpheli ve sanıkların meramını anlatacak düzeyde Türkçe bildiği kabul edilerek, kendilerine tercüman atanmamaktadır. Çoğu kez sanıkların yargıç ve savcıların sorularına evet veya hayır şeklinde verebildikleri cevaplar ile yetinilerek, iddia ve savunmanın yerine getirildiği var sayılarak yargılamalar sürdürülmektedir dedi.
     Elçi, TBMM Başkanlığına sunulan ve değişiklik öngören yasa tasarısının doğrudan anadilde savunma ile ilgili olmadığını da savunan Elçi, şöyle konuştu:
     Yasa değişikliği ile hedeflenen amaca ulaşılması bakımından soruşturma aşamasında da bu hakkın tanınması düşünülüyor. Bizler, soruşturma aşaması için yakalama, gözaltı ve ifade alma yönetmeliğinin 23. maddesine ve CMKnın ifade ve sorgu başlıklı 147. maddesine, şüpheli, ifadesini ve sorgusunu kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde verebilir. Tercüman kolluk birimi tarafından hazır edilmeli ve masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır, önerisinde bulunuyoruz.
    
     Muhabir: Şaban Yılmaz / Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Anadilde savunma düzenlemesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER