Anız çevre gibi sağlığı da bozuyor

Anız çevre gibi sağlığı da bozuyor -Prof. Dr. Boğa: Her yıl, bütün ikazlara rağmen yakılan anızların çevreye yaydığı zehirli gazlara da dikkati çekmek gerekir


ADANA (A.A) - Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa, anız yakmanın sadece çevreyi değil insan sağlığını da ciddi boyutta etkilediğini belirtti.
     Boğa, yazılı açıklamasında, Erişkin Kemik İliği Nakil Merkezine çok sayıda yeni hastanın başvuruda bulunduğunu, genç, yaşlı yüzlerce kişinin bu ölümcül hastalıkla boğuştuğunu belirtti.
     Görev yapan sağlık ekibinin de bu yıpranmadan payını aldığını anlatan Boğa, Bu hastalıkların ortaya çıkmasının ülkemize maliyeti de çok büyük oluyor ifadelerini kullandı.
     Hastaların çevresel faktörlerden etkilendiklerini de anlatan Boğa, şöyle devam etti:
     Hastaları değerlendirirken her hastaya kimyasal maddeler, zehirli gazlar, tarım ilaçları ve boya maddelerine maruz kalıp kalmadıklarını, bilmedikleri ilaç, bitkisel maddeleri kullanıp kullanmadıklarını ve nerelere seyahat ettiklerini soruyoruz. Vücutta hızla çoğalan hücreler çevre şartlarına duyarlıdır. Hızlı çoğalan kemik iliği hücreleri ve üreme hücreleri en duyarlı olanlardır. Bu üretim ve olgunlaşma sırasında öyle korkunç şeylere maruz kalıyorlar ki. Örneğin bilinçsizce kullandığımız ilaçlar, Bir kısmı kemik iliğini baskılayarak, bir kısmı ise vücudun anormal hücreler ile savaşan hücrelerini yavaşlatarak etkili oluyor.
     Her yıl, bütün ikazlara rağmen yakılan anızların çevreye yaydığı zehirli gazlara da dikkati çekmek gerekir. Çok sayıda hidrokarbon ve diğer zehirli bileşikleri hızla çoğalan hücrelerimizi ve solunum sistemimizi tehdit ediyor. O kara renkli dumanlar kaygısızca havaya salınmaya devam ediyor. Bölgede yaşayan binlerce masum çocuğa, yetişkinlere ve yaşlılara yapılan büyük bir haksızlık.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Anız çevre gibi sağlığı da bozuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER