Ankarada her gün ortalama 1 milyon

Ankarada her gün ortalama 1 milyon metreküp pis su arıtılıyor


ANKARA (A.A) - Ankarada her gün ortalama 1 milyon metreküp pis su arıtıldığı bildirildi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, pis su arıtılarak çevresel etkiye çok büyük bir katkı sağlandığı, aynı zamanda arıtılan suların tarım alanlarında kullanılarak ekonomiye artı bir değer kazandırdığı belirtildi.
     Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi ile diğer ilçelerdeki arıtma tesislerinin, her gün toplam 1 milyon metreküp pissuyu temizleyerek bir yandan akarsuların, nehirlerin kirlenmesini önlediği bir yandan da arıtılmış suyun, bölgedeki tarım alanlarında kullanılacak düzeye getirilerek ekonomiye ayrı bir katkı ifade edildi.
     Pis su arıtan tesisin arıtma sonucunda çıkan biyogazdan üretilen elektrikle ihtiyacın yüzde 80inin karşılandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Tesiste günde ortalama 750 bin metreküp de atıksu arıtımı gerçekleştiriliyor. Tesiste kanalizasyon sularının yanı sıra yağmur suları ile endüstri atıklarının da arıtımı da yapılıyor. Kirli sudan arıtma sonucunda arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç ayrı yan ürün elde ediliyor. Arıtılmış suyun yeniden kullanımı sağlanıyor.
     Tesise taşınan atıksuların modern teknolojilerle arıtılması sonucu ortaya çıkan bazı ürünler ise çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor. Arıtma sonucunda temiz hale getirilmiş su Ankara Çayına aktarılırken, çökertme sonucu ortaya çıkan çamur da havasız ortamda çürütülerek biyogaz elde ediliyor.
     Biyogaz da elektrik enerjisine çevrilince, enerji ihtiyacının karşılandığı çevre dostu tesiste tam bir geri dönüşüm uygulanmış oluyor. ASKİ Genel Müdürlüğüne bağlı BELKA AŞ tarafından işletilen tesislerde üretilen biyogaz hem ısınma hem de her biri 1,6 MW gücünde iki adet jeneratörle elektrik enerjisine dönüştürülmesi amacıyla kullanılıyor.
     Tesis, 2025 yılına kadar aşama aşama büyütülerek, kuru havalarda 1 milyon 380 bin metreküp, yağışlı havalarda 2 milyon 750 bin metreküp atık suyu işleyebilecek hale getirilecek.
    
     Muhabir: Merve Yıldızalp
     Yayıncı: Ziver Büyüktaş
<< Önceki Haber Ankarada her gün ortalama 1 milyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER