Antalyada dalış turizmi için uçak batırıldı

Antalyada dalış turizmi için uçak batırıldı -Dalış turizminde kullanılmak amacıyla Türk Hava Kurumuna ait Dornier tipi uçak, 25 metre derinliğe batırıldı


ANTALYA (A.A) - Antalyada Türk Hava Kurumuna ait Dornier tipi uçak dalış turizminde kullanılmak amacıyla denizde 25 metre derinliğe batırıldı.
     Türk Hava Kurumunun Ankaradaki Etimesgut Türk Kuşu Eğitim Tesisleri deposunda hurda olarak bekleyen Dornier tipi uçak, Antalyaya getirilerek Divan Talya Otelinin sahilinden 50 metre açıkta batırıldı.
     Özel bir firmaya ait dalgıçlar tarafından gerçekleştirilen batırma işlemine Milli Dalgıç ve Serbest Dalış Dünya Rekortmeni Şahika Ercümen ile eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de yardımcı oldu.
     Karadan ve denizdeki yatlardan çok sayıda vatandaşın izlediği batırma işlemi, yaklaşık iki saat sürdü. Uçak, batırma işleminin ardından 25 metre derinlikte sabitlendi ve dalış turizmi için hazır hale getirildi. Öte yandan batırma işlemi sırasında Kürşat Tüzmenin de rol aldığı bir filmin bazı sahneleri de çekildi.
     Bu arada özel bir dağcılık kulübü üyesi dağcılar, otelin önündeki falezlerden ip yardımıyla iniş yaptı. Dağcılar, falezlerde asılı durarak uçağın batırılma işlemini izledi.
     Türk Hava Kurumu Antalya Şube Başkanı Vasıf Yüceliş, gazetecilere yaptığı açıklamada, amaçlarının Antalyada hem dalış turizmini geliştirmek hem de balık popülasyonunu artırmak olduğunu söyledi. Yaklaşık bir yıllık uğraşın ardından uçağı Antalyaya getirdiklerini dile getiren Yüceliş, Uçağımızı batırıp emniyetli bir şekilde deniz dibinde bağladıktan sonra ağırlıklarla da desteklendi. Daha sonra uçağımız dalgıçlara hizmet verecek ve balıkların yeni yuvası olacak dedi.
     Uçakla ilgili de bilgi veren Yüceliş, uçağın 1967 model olduğunu, Türk Kara Kuvvetlerinde haritacılıkta, havadan keşifte ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldığını kaydetti.
     Uçağın 1991 yılında Türk Hava Kurumuna devredildiğini dile getiren Yüceliş, Uçak, Türk Hava Kurumunda paraşüt ve pilotaj eğitimlerinde kullanıldı. 1998 yılına kadar görev yapan uçağımız, bu tarihten sonra hurdaya ayrıldı. Biz de hurdalıkta çürümeye terk edilmiş bu uçağı, Akdenizde balıkların ve dalgıçların kullanabilmesi için deniz dibine bırakmaya karar verdik diye konuştu.
    
     -Batırılan uçağın özelikleri-
    
     Alman üretimi Dornier tipi uçak, NATO kanalıyla Türkiyeye getirildi. Uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatında kullanıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı, paraşüt eğitimi için kullandığı uçağı 1991de Türk Hava Kurumuna devretti. Uçak, ömrünü doldurduğu 1998 yılından bu yana Etimesgut Türkkuşu Eğitim Tesislerindeki hurdalıkta bekletiliyordu.
     (OKN-HS)
<< Önceki Haber Antalyada dalış turizmi için uçak batırıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER