Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Taş: -Antalyada bulunan madde bağımlısı epidemisi ve mevcut durum paralelinde en az 100 yataklı bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi kurulması gerekmekt


ANTALYA (A.A) - Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Taş, Antalyada bulunan madde bağımlısı epidemisi ve mevcut durum paralelinde en az 100 yataklı bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi kurulması gerekmektedir dedi.
     Taş, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiyede ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturduğunu vurguladı.
     Hayati tehlike arz eden alkol, sigara ve uyuşturucunun ciddi sağlık problemlerini doğuran, insan sağlığının en tehlikeli düşmanı olduğuna dikkati çeken Taş, bu tehlikeli düşmanların yaygınlaşmasını önlemek ve kullanımını azaltmak için tüm kurum ve kuruluşların programlı çalışmalar yürütmesi gerektiğini kaydetti.
     Bu çalışmaların başında tütün ürünlerinin kullanımının kapalı alanlarda yasaklanması, Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumunun belirlediği oranda caydırıcı fiyatlar getirilmesi, devlet hastaneleri bünyesinde sigara bırakma polikliniklerinin açılması geldiğini anlatan Taş, şöyle devam etti:
     Madde bağımlılığı ile hastalıklar ve suç çeşitleri arasında iç içe geçmiş bir ilişki söz konusudur. Bu hastalıkların başında HIV/AIDS, beyin kanamaları, kalp krizi, hepatit B, hepatit C, tüberküloz ve kanser gelmektedir. Trafik kazaları, madde kullanarak trafiğe çıkanların sayısıyla doğru orantılı olarak artmaktadır. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 2012 uyuşturucu raporuna göre uyuşturucu madde kullanımı sonucu 76 kişi hayatını kaybetmiştir. Bağımlılığın oluşmasını önlemek için koruyucu hizmetler ve tedbirler büyük önem taşımaktadır. 2008 yılından bu yana Antalyada Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezine (AMBAUM) ayakta ve yatarak tedavi için başvuran kişilerin toplam sayıları 10 bin civarında iken, mükerrer kayıtlar çıkarıldığında ayaktan tedavi sayısı 3 bin 918, yatarak tedavi 748dir. Yatak kapasitesi 20 olan AMBAUMun yataklarının 14ü alkol bağımlılarına, 6sı ise uyuşturucu bağımlılarına ayrılmış durumdadır. Tedavi olmak isteyen bağımlılar sıraya alınmakta, acil olanlar Manisa AMATEMe gönderilmektedir.
     Antalyada madde bağımlılarını tedavi eden tek kurumun AMBAUM olmasının ihtiyacı karşılamakta zorlanmasını beraberinde getirirken, tedavi sonrası kişileri rehabilite edecek bir merkezin olmamasının da kişilerin tekrar maddeye başlamalarına sebebiyet verdiğini vurgulayan Taş, şöyle devam etti:
     Antalyada bulunan madde bağımlısı epidemisi ve mevcut durum paralelinde en az 100 yataklı bir Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) kurulması gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz Yeşilay Haftası nedeniyle de Antalya Valiliği olarak AMATEMin kurulması için tüm hayırseverlerimizin Antalya AMATEM yardım hesabı Halk Bankası Antalya Yeni Toptancı Hali Şubesi IBAN: TR30 0001 2009 5830 0001 0131 15 ve 583-01013115 nolu hesap numarasına gerek ayni gerekse nakdi yardımlarını beklemekteyiz. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak tüm Antalya halkının Yeşilay Haftasını kutlar sağlıklı günler dileriz.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER