Araban buğdayı kalitesiyle öne çıkıyor

Araban buğdayı kalitesiyle öne çıkıyor -Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Söyler : -"Bugün özel sektör ve kamu sektörü Araban buğdayı alabilmek için yarış halindedirler"


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepin Araban ilçesinde yetiştirilen buğday, sahip olduğu kaliteyle özellikle tohum firmaları tarafından tercih ediliyor.
     Gaziantep Üniversitesi Araban Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Durmuşali Söyler, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada en fazla üretilen ve tüketilen hububat ürünü olan buğdayda Türkiyenin ekim alanları sıralamasında dünyada 7, üretim miktarında ise 8. sırada yer aldığını kaydetti.
     Türkiyede buğday üretim miktarının yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte 17 milyon ton ila 21 milyon ton arasında değiştiğini ifade eden Söyler, Türkiyenin dünya buğday üretimindeki payının yüzde 3,6 olduğunu belirtti.
     Söyler, Arabanda 2012 yılı verilerine göre Toprak Mahsulleri Ofisinin makarnalık buğdaylarının ortalama kalite değerlerine uygun, yer yer bunların da üzerinde olduğunun göründüğünü kaydetti.
     Söyler, şunları bildirdi:
     "Araban Ovası ziraat yönünden çok özel bir yer. Orta Anadoluda üretilen buğdaylara Araban buğdayı karıştırırlar. Orta Anadolunun buğday kalitesini yükselten yer Araban ilçesidir
     Bugün İtalyada en kaliteli makarnalar Araban Ovasında yetişen buğdaydan yapılmaktadır. Gaziantepin en kaliteli baklavaları Araban Ovasında yetişen buğdaydan olmaktadır. Protein değeri de yüksek olduğu için en iyi pilavlık ve köftelik bulgur Araban Ovasında yetişen buğdaydan olmaktadır. Bugün özel sektör ve kamu sektörü Araban buğdayı alabilmek için yarış halindedirler. Bir çok tohum şirketi Araban çiftçisiyle sözleşmeli üretim yapmaktadır."
    
     Muhabir: Mahmut Bazlama
     Yayıncı: Ömer Fansa
<< Önceki Haber Araban buğdayı kalitesiyle öne çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER