Askeri uçağın düşürülmesi

Askeri uçağın düşürülmesi -Hasan Kalyoncu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdurmaz: -Ankaranın, Suriyenin düşürdüğü uçakla ilgili uyguladığı dış siyaset doğru


GAZİANTEP (A.A) - Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Ankaranın, Suriyenin düşürdüğü uçakla ilgili uyguladığı dış siyaset doğru dedi.
     Erdurmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili ferdi olarak fevri bir karşılık verme yerine ağır başlı bir şekilde olayı değerlendirerek, BM, AB ve NATO gibi uluslararası kuruluşların devreye girmesini sağlama yoluyla haklılığını tescil ettirerek, gerekli desteği sağladıktan sonra uygun tepkiyi gösterdiğini belirtti.
     Erdurmaz, Bu tavır, mevcut kriz ortamında ortaya çıkan hadisede Suriyenin Rusya, Çin ve İran nezdinde müşkül duruma düşmesini sağlayacak ve yalnızlığa itilmesini sağlayacak sonuçları da beraberinde getirmesi açısından olumlu bir yaklaşım olarak ele alınmalıdır görüşlerini dile getirdi.
     Türkiyenin, Uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareketle sonuca ulaşma tarzını seçtiğini ifade eden Erdurmaz, Ankaranın bu tarzı seçmekle aslında köklü dış siyaset tecrübesini işlevsel hale getirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ankaranın, Suriyenin düşürdüğü uçakla ilgili uyguladığı dış siyaset doğru. Bu suretle Türkiye, Esad yönetimini uluslararası örgütler nezdinde alınacak kararlarla yalnız bırakabilecektir. Hatta Suriye, destekçileri nezdinde dahi bu konuda yapabileceğimiz fazla bir şey yok çıkışıyla karşılaşabilecektir. Türkiye, BMden alacağı destekle meşru müdafaa hakkını hukuksal anlamda teyit ettirecektir. NATO ve AB üyelerinin desteğiyle daha güçlü bir konumda olacaktır. En önemlisi ise halen herhangi bir çatışma ortamından uzak olan krizin makul, mantıklı bir şekilde, Ankaranın çıkarları doğrultusunda yönlendirilmesi imkanı mevcut olabilecektir. Diğer bir değişle, Şamın karşısında tek başına bir Ankara yerine NATO, AB ve BM desteği arkasında olan güç yer alacaktır.
     Türkiyenin, dış siyaset tecrübesinin verdiği duyarlılıkla fevri hareket ederek elindeki avantajı olumsuzluğa dönüştürecek bir süreç içine girmekten kaçındığını belirten Erdurmaz, olayın teferruatlı bir şekilde incelenerek, detaylı bilgilerin NATO, AB ve BM nezdinde paylaşılmasının Türkiyenin meşru müdafaa hakkının geçerliliği konusunda gerekli desteği alması yönünde olumlu adımlar olacağını ifade etti.
     Erdurmaz, Bu aynı zamanda Ankara ile Şamı münferit olarak karşı karşıya getirme durumunu ortadan kaldıracak ve uluslararası tepkinin Şamın karşısında yer almasına ve müşterek yaptırımlar uygulanmasına neden olabilecektir dedi.
    
     Muhabir: Zeynep Yücetaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Askeri uçağın düşürülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER