Atık yağların geri kazandırılması

Atık yağların geri kazandırılması -Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Bayram: Kızartmalık atık yağların lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökülmesi önemli çevre kirliliğine neden olmaktadır


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram, kızartmalık atık yağların lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökülmesinin önemli çevre kirliliğine neden olduğunu bildirdi.
     Bayram, yaptığı açıklamada, bitkisel atık yağların, çevreye zarar verecek şekilde yüzey suları ile yer altı suyuna, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesinin yasak olduğunu belirtti.
     Vatandaşlardan kızartmalık atık yağlarını lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmemelerini isteyen Bayram, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği gereğince bitkisel atık yağların kaynakta azaltılması ve geri kazanılmasının esas olduğunu, bu bağlamda da vatandaşların bu tür yağlarını ayrı olarak biriktirerek lisanslı toplama firmalarına verilmek üzere İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ile irtibata geçmeleri gerektiğini söyledi.
     Atık yağların, önemli bir içme suyu kaynağı olan yer altı sularının kirlemesine sebep olduğuna dikkati çeken Bayram, şöyle devam etti:
     Atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Kanalizasyon sisteminin ve atık su arıtma tesislerinin bakım, onarım ve işletim maliyetini artırır. Böcek ve koku meydana gelir. Ayrıca kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özelliklerinden dolayı denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler, balıklar ve denizde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur. Bu amaçla kullanılmış kızartmalık bitkisel atık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler ile diğer benzeri tesisler, bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdür.
     Gümüşhanede lokanta, restoran, pastane, otel, kamu kurum ve kuruluşları ve özel işletmelere ait yemekhane, yurt, okul pansiyonları ve sosyal tesis gibi kullanılmış kızartmalık yağ üreten yerlerle lisanslı firmalar arasında sözleşme yapılarak oluşan bitkisel atık yağların toplanmasının sağlandığını kaydeden Bayram, toplanan kullanılmış kızartmalık yağların biodizel üretiminde ya da elektrik üretimi amacıyla geri kazanılabildiğini belirtti.
     Yapılan çalışmalar sonucunda Gümüşhanede 2010 yılı içerisinde 230 kilogram bitkisel atık yağ toplandığını, 2011 yılı içerisinde bu rakamın 2 bin 555 kilograma çıktığını ve son olarak 2012 yılı içerisinde 4 bin 535 kilogram atık yağ toplandığını anlatan Bayram, vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmalarını istedi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Atık yağların geri kazandırılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER