ATO Başkanı Bezci:

ATO Başkanı Bezci: -Temennimiz, olumlu havanın devam ederek yıl sonunda cari açığın 65 milyar doların altına inmesi yönündedir -8 yıl boyunca kişi başı milli gelir 10 bin dolara demir atmış olacak. Bu oldukça tehlike


ANKARA (A.A) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yıl sonunda cari açığın 65 milyar doların altına inmesini temenni ettiklerini bildirdi.
     Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı Ocak-Mayıs dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.
     Sanayi üretimindeki artış, ihracat rakamlarının yükselişi ve enflasyondaki düşüşten sonra cari açıkla ilgili gelen gerileme haberinin, ekonominin tüm aktörlerini sevindirdiğini belirten Bezci, temennilerinin, bu olumlu havanın devam ederek yıl sonunda cari açığın 65 milyar doların altına inmesi yönünde olduğunu ifade etti.
     İlk çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından ekonomi gündeminde tartışılan orta gelir tuzağına da değinen Bezci, şunları kaydetti:
     Türkiyede kişi başına düşen milli gelirin 2007 yılından bu yana, yani beş yıldır 10 bin dolar civarında olduğunu görüyoruz. Hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Programa göre, bu rakamın 2012, 2013 ve 2014 yıllarında da 10 bin dolar dolaylarında kalacağı belirtiliyor. Açık anlatımıyla, 8 yıl boyunca kişi başı milli gelir 10 bin dolara demir atmış olacak. Bu oldukça tehlike bir durumdur. 10 bin dolar rakamının üzerine çıkamıyoruz. Halbuki hedefimiz 2023 yılında kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olması yönünde. Kabul etmeliyiz ki 8 yıl süre ile 10 bin dolar seviyesinde kaldıktan sonra 10 yılda 10 bin dolardan 25 bin dolara tırmanmak oldukça zor olacaktır.
     İktisatçılar ve ekonomi uzmanları 10 bin dolara razı olarak, rehavete girmeyi, bize yeter mantığıyla hareket etmeyi orta gelir tuzağı olarak adlandırıyorlar. Kişi başı gelirin artması için ön şart üretimin, yaratılan katma değerin artmasıdır.
    
     Muhabir: Recep Demir
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber ATO Başkanı Bezci: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER