ATSO Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Olağan Meclis Toplantısı -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -Bu yıl ekim ayı itibarıyla 126 milyar dolar altın ihracatımız var. Geçen seneye oranla aradaki fark yüzde 4


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Bu yıl ekim ayı itibarıyla 126 milyar dolar altın ihracatımız var. Geçen seneye oranla aradaki fark yüzde 4 dedi.
     ATSO Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı ATSO Meclis Salonunda yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl, hükümetin yüzde 4lük büyüme hedefinin çok altında gerçekleşeceğinin görüldüğünü belirterek, Dünya ekonomileri 2011 yılında 3,8, bu yıl da 3,3, büyüdü. 2013de ise 3,6 seviyesinde büyümeyi hedefleniyor. Türkiyede ise bu oranlar 2011de yüzde 8,5, 2012de 2,9. 2013de ise hedef olarak yüzde 4 belirlendi diye konuştu.
     Daha önce 2012de önemli düşüşler yaşanacağını söylediğini ifade eden Budak, Çünkü ekonomi çok ısındı. Cari açık yüzde 10 seviyesine çıktı. Bu cari açıkla Türkiyede yürüme ihtimali yok demiştim. 2012de en çok kazanan bankalar oldu. Krizde de krizin dışında da kazanıyor. Ayrıca, uluslararası güce sahip firmalar da çok kazandı. 2012 yılında gerçek büyüme yaşanmadı. Bütün sektörler ekonomik olarak sıkıntı yaşadı ifadelerini kullandı.
     Başkan Budak, çek konusuna değinerek, şöyle konuştu:
     Alacak sigortası dünyada uygulanıyor. Türkiyede de uygulanıyor. Çek Kanunu ile ilgili pansuman tedavinin yapılması gerekiyor. Ticaretin bir çok bölümü çekle dönüyor. Çekte vade meselesi getirildi. Dünyanın hiçbir yerinde çekte vade yok. Çeke vade konularak çek, senet oldu. Çek konusunda panzehir üretilmesi gerekiyor. 2 Ocaktan itibaren yeni sistemde mal satan kişi çeki alınca, üzerinde çek numarasını ve TC numarasını kredi kayıt bürosuna bildirerek, çekle ilgili bilgi alabilirler.
     Budak, 2013de açık pozisyonda olmamaları konusunda iş adamlarını uyararak, 2013ün, ekonomik anlamda 2012den daha iyi olacağını anlattı.
     Budak, şöyle devam etti:
     Bu yıl hiçbir alanda büyüme olmamıştır. İnşaat sektöründe, sanayi ve tarım sektöründe büyüme olmadı. Tek bir konuda büyüme oldu, o da ihracat. Ekim ayı itibarıyla 126 milyar dolar altın ihracatımız var. Geçen seneye oranla aradaki fark yüzde 4. Altın ihracatını ortaya koyduğunuz zaman Türkiyenin büyümesi yüzde 2,9 çıkacak. Altın ihracatının büyüme üzerindeki etkisini çıkardığımız zaman Türkiyenin büyümesi yüzde 1 olacak.
     Cari açığın Türkiyenin en büyük belası olduğunu savunan Budak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     2011-2012 yılını 55 milyar dolar ile tamamlar diye düşünüyoruz. Önümüzdeki yılın cari açığı orta vadeli planda 60 milyar dolar olarak gözüküyor. Bu kötü bir durum. Cari açıkta çok fazla bir şey olmayacağı anlamına gelmektedir. Eğer sıcak parayla ekonominizi toparlıyorsanız, sıcak para bittiği zaman geçmişte yaşadığınız krizlerin içine girebilirsiniz. Bütçe açığı orta vadeli planda 7,2 IMF 7,1 olarak belirledi. 2012 yılında turizm yüzde 2 küçülmüş. Ancak hava alanı girişlerinde yılı 10,5 milyon lira ile bitiriyoruz. Bu iyi bir performans. Turizmcileri tebrik etmek lazım.
     Daha sonra ATSOnun 2013 yılında 19 milyon 600 bin lira olacağı tahmin edilen bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.
     Budak, 2013de toplu iş yerleri projeleri olduğunu anlatarak, Toplu iş yerleri 9 senedir konuşuluyor. Bütçeye koyduk. Bu yıl 2B sorunları bitecek. Ciddi arazi çıkacak. Maliye Bakanlığına başvurduk dedi.
     ATSO Üniversite adlı bir projelerinin de olduğunu söyleyen Budak, ATSO üniversitesi ile Döşemealtı Belediyesine talepte bulunduklarını, bu konunun ad Maliye Bakanlığında beklediğini kaydetti.
     Ayrıca, 2013de kent merkezine güzel sanatlar fakültesi, her büyük otelin bir köye sponsor olması, arkasındaki köyü himayesine alarak köyün ürünlerin otelde sergilenmesi gibi projelerinin olduğunu da anlattı.
     Antalyada yaklaşık bin otel olduğunun altını çizen Budak, 260ı beş yıldızlı. 260 köy sponsorlukla ele alınabilir. Kalkınma yapılabilir. Çok çılgın bir proje. Otelciler dikkate almalı. Uygulamaya geçerse çok müthiş olur diye konuştu.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Olağan Meclis Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER