Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert: -Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanına yol açacak vize kolaylığı sürecini müzakereleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor -Yasa dışı göçle daha etkin bir şekilde mü


EDİRNE (A.A) - Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanına yol açacak vize kolaylığı süreci müzakereleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor dedi.
     Ripert, AB temsilcileriyle Edirne Valisi Hasan Durueri ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiyenin sadece İstanbul ve Ankaradan ibaret olmadığını Edirne bölgesinde de çeşitli ziyaretler de bulunduklarını söyledi.
     Avrupa Birliği Bakanlar Kurulunun geçen yıl komisyona, Türkiye ile vize, göç ve hareketlilik konularında kapsamlı diyalog yürütme çerçevesinde yetki verdiğini belirten Ripert, Çalışmalar kapsamında Türkiyede geri kabul anlaşmasının imzalanması süreci üzerinde çalışıyoruz. Geri kabul anlaşması zaten karşılıklı taraflarca müzakere edildi, imzalanması sürecinin tamamlanması gerekiyor. Bununla birlikte Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanına yol açacak vize kolaylığı sürecini müzakereleri üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Bu konudaki diyaloğun kısa sürede başlatılmasını ümit ediyoruz diye konuştu.
    
     -Sınır yönetimiyle ilgili önemli projeler var-
    
     Edirnenin Avrupa Birliğine üye ülkelerle sınır olduğunu anımsatan Ripert, Edirne, Türkiyenin ABye katılım süreciyle en yakından ilgilenen illerden birisidir. O sebepten dolayı bu fırsattan istifade ederek buradaki yetkili makamlar ile birlikte İrlanda dönem başkanlığı sırasında müzakere sürecinin yeniden canlandırılmasını görüşmek istiyoruz. Ayrıca, katılım sürecinde önemli konulardan biri olan vize, göç ve hareketlilik konularında da karşılıklı alışveriş içerisinde bulunmak istiyoruz dedi.
     Avrupa Birliğinin, Edirne bölgesinde entegre sınır yönetimi konusunda önemli projelerinin olduğunu ifade eden Ripert, aynı konularla ilgili Bulgaristan ve Yunanistan heyetleriyle de görüşeceklerini kaydetti.
    
     -Soruları yanıtladı-
    
     Bir gazetecinin, ABnin iki üye ülkesi özellikle Yunanistan ve Bulgaristan, daha önce tam üyeliğini almadan önce, bir nevi bölgenin jandarması görevindeydi. Şu an bu görevi Türkiye üslenmiş durumda ancak AB üyesi değil. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Türkiye başarılı mı sorusu üzerine Ripert, Zannediyorum iki günlük ziyaretlerimizde bunu da değerlendireceğiz. Şu aşamada yasa dışı göçle daha etkin bir şekilde mücadele edebilmek için Türkiye ve AB arasında güçlü bir işbirliğine ihtiyacımız var. Özellikle de ekonomik yavaşlamaların yaşandığı bu dönemde bu zorluk daha da karşımıza çıkıyor. Bu anlamda bazı ilerlemeler kaydedildi. Yasalar çıkarıldı. Bu çabaların devam etmesini istiyoruz. Bunun neticesinde de somut sonuç alınmasını istiyoruz şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER