Avrupalı modacı Buldan dokumasını sevdi

Avrupalı modacı Buldan dokumasını sevdi -Geleneksel dokuma tezgahlarıyla üretimin devam ettiği Buldanda, eski yöntemlerle üretilen denim kumaşların ihracatı hızla artıyor -El tezgahlarında dokunan kumaşların beğenilmesine rağmen çok az


DENİZLİ (A.A) - İbrahim Süzer - Geleneksel dokuma kültürünü yaşatma çabalarıyla tanınan Buldan, ürettiği kumaşlarla dünya modacılarının gözdesi oldu. Avrupa, ABD ve Japon alıcıların yükselen taleplerine yanıt vermek isteyen dokumacılar, eski tezgahları kullanacak yeni ustalar yetiştirmek üzere harekete geçti.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, Türkiyede kot kumaşı olarak bilinen denim kumaşların dünyada çok yüksek üretiminin bulunduğunu, Türkiyenin de bu kumaşta iddialı konumda olduğunu belirtti.
     Modacıların denim kumaşında farklılıklar oluşturmaya çalıştığını, bu kapsamda geçen yıl geleneksel el tezgahlarında bu kumaşın dokunduğunu anlatan Baştürkmen, özellikle kenar örmelerinde oluşturduğu farklılık ve sağlamlığıyla başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.
     El tezgahının Avrupalı modacılar tarafından çok sevilmesine rağmen günde ancak 4 metre dokunabildiğini, bunun talebe yanıt vermekten çok uzak kaldığını kaydeden Baştürkmen, mekik sistemi değişmeyen elektrikli dokuma tezgahlarının ilk nesli olarak bilinen yarı otomatik tezgahlarda da aynı neticenin alınması üzerine üretime başladıklarını bildirdi.
     İlçede şu anda 2 el tezgahı ve 4 yarı otomatik tezgahta denim üretiminin devam ettiğini ifade eden Baştürkmen, şöyle konuştu:
     Mekikli tezgahlarda dokunan ürünler kaliteli ve çok sağlam olduğu için ilgi görüyor. Yarı otomatik tezgahlar da mekikli olmasından dolayı modern tezgahlara göre farklılık ortaya koyuyor. Günümüz tezgahlarında kenar örmeleri yapamıyorsunuz, tezgahların kenarlarında bulunan makaslar yardımıyla örgüler kenarlarından kesiliyor. Fakat eski tezgahlar mekikli olduğu için kenar kesilmeleri olmuyor, mekik sayesinde örgü yapılıyor ve kumaşı daha sık dokuyor. Bu özellik de modacılar için tercih nedeni oluyor.
    
     -İnsan emeğine dayalı teknolojiler-
    
     Yarı otomatik mekikli bir tezgahın günde yaklaşık 20 metre kot kumaşı dokuduğunu, bu tezgahlarda çalışacak yeni ustalar yetiştirmek için çalışmalara başladıklarını belirten Baştürkmen, geçen yıl dokudukları yaklaşık 20 bin metre denim kumaşını Amerika, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini söyledi.
     Kumaşların pantolon, gömlek ve ceket üretiminde kullanıldığını anlatan Baştürkmen, bu kumaşlar sayesinde giysilerdeki kenar örmelerinin daha görünür biçimde ortaya konabildiğini, talebin bu nedenle giderek arttığını kaydetti.
     Pariste mayıs ayında düzenlenecek kumaş fuarında gösterime sunmak üzere 4-5 yeni kumaş türü üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Baştürkmen, Geleneksel dokuma tezgahları ve insan emeğine dayalı eski teknolojilerin avantajlarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Birçok kumaş çeşidini deniyoruz. Denimde olduğu gibi aldığımız olumlu sonuçlar var. Bunu dünya fuarlarında modacılarla paylaşacağız dedi.
     37 yaşındaki dokuma ustası Kadir Açar, Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu olduğunu, atalarından kalan mesleği sürdürmek amacıyla dokuma işine yöneldiğini ifade etti.
     Açar, Osmanlı döneminde sarayın dokuma ihtiyacının Buldandaki tezgahlardan karşılandığı, ilçede yarı otomatik mekikli tezgahların uzun yıllar kullanıldığını belirterek, Bugünlerde kot kumaşı dokumaya başladık. Bu kumaşlara dünyadan çok talep var. Talebe yanıt verebilmek için yeni ustalara ihtiyacımız var. Geçmişte teknolojinin değişimiyle usta sayısı çok düşmüştü. Şimdi yeniden rağbet olunca hem el tezgahı hem yarı otomatik tezgahlar için eğitimler vermeye başladık diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Avrupalı modacı Buldan dokumasını sevdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER